E bine să știi! mai multe despre sănătate, prevenirea îmbolnăvirilor și despre boală cât mai devreme, până când aceasta nu devine atât de gravă, încât nu mai poate fi tratată. Spre acest precept ne îndeamnă autorul în acest adevarat „tratat de medicină preventivă și curativă”, scris pe intelesul tuturor.
Ceea ce reușește autorul cu prisosință este adaptarea limbajului medical, inevitabil asociat cu o terminologie specifică, la stilul adecvat înțelegerii de către toți, indiferent de gradul de cultură.
În cuprinsul cărții sunt trecute în revistă angina pectorală, infarctul miocardic, infecțiile, cancerul, diabetul, agresiunile din mediul extern etc.
De un real interes sunt noțiunile de prim ajutor în diferite stări de urgență - stop cardiac, intoxicații, accidente etc.
Un întreg capitol este consacrat aspectelor de etică medicală, cu probleme la ordinea zilei, intens dezbătute în lumea medicală și în mass-media, respectiv eutanasia, transplantul de organe și clonarea. În subîmpărțirea dedicată „capcanelor” medicinei neconvenționale, autorul pledează pentru o armonie inteligentă între medicina alopată și cea neconvențională, alternativă.
Capitolul despre „relația cu lumea medicală„ prezintă o importanță deosebită în ce privește cooperarea armonioasă medic-pacient.
Cartea se încheie cu un „ghid de interpretare a analizelor medicale uzuale” foarte bine-venit.
Doctorul Leonard Azamfirei este profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș și medic primar anestezie-terapie intensivă în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Târgu-Mureș. Este doctor în medicină din anul 1995. A publicat 14 cărți de specialitate și peste 180 de lucrări științifice în domeniu. A participat la specializări în Olanda, Ungaria, SUA, Japonia. Este implicat și în activitatea de medicină preventivă, susținând numeroase prelegeri de educație sanitară. În același timp, este redactor la revista Viață + Sănătate, încă de la înființarea acesteia.
Dietoterapie și nutriție bazată pe alimente vegetale integrale este un amplu tratat de alimentație sănătoasă, dar în același timp și un ghid de dietoterapie cu numeroase sugestii practice.
Este o carte menită să ajute la prevenirea bolilor, dar și la vindecarea lor, o carte pentru publicul larg, dar și pentru profesioniști, pentru persoanele sănătoase, dar și pentru cele bolnave.
Autorii promovează alimentația bazată pe alimente vegetale integrale (ABAVI), conform principiilor medicinei întemeiate pe dovezi. Aceste dovezi provin atât din studii științifice de actualitate, cât și din experiența de un sfert de secol la Centrul de Sănătate Herghelia, unde mii de pacienți și-au rezolvat problemele de sănătate prin schimbarea stilului de viață.
Sănătatea nu este doar absența bolii, ci este starea de bine fizic, mental și social. De fapt, este condiția esențială a vieții.
Factorul care ne influențează cel mai mult sănătatea este stilul de viață. Suntem sau nu sănătoși în funcție de modul în care alegem să trăim. Printr-o hrană sănătoasă, în mod special, ne putem spori starea de bine, fiind sănătoși și energici.
Cartea Dietă și hrană ne oferă direcții clare în ce privește importanța alimentelor în viața noastră. Astfel, citind-o, suntem ajutați să selectăm cu prudență hrana pe care o consumăm. Cartea conține sfaturi care, dacă vor fi urmate, ne vor schimba viața, ne vor ajuta să avem o minte sănătoasă și un organism viguros.
Vrei să fii sănătos, dar nu îţi place să găteşti sau nu te pricepi? Gătitul îţi ia prea mult timp? Costă prea mult? E prea greu? Nu ştii ce alimente să cumperi şi să foloseşti?
Această carte te ajută să găseşti răspuns la aceste întrebări şi îţi oferă o soluţie. Cu puţină voinţă şi perseverenţă, în scurt timp gătitul va fi o plăcere pentru tine, vei face economie de timp, te vei delecta cu mâncare apetisantă şi gustoasă, sănătatea ta se va îmbunătăţi continuu şi vei fi tot mai optimist. Încearcă!
În această carte vei găsi câteva reţete rapide, sănătoase şi gustoase pentru masa de dimineaţă, prânz şi cină.
Învață să gătești sănătos! este o ediție reactualizată, mult îmbunătățită, a cărții Gospodina eficientă (2006) și reprezintă un abecedar pentru cine dorește să deprindă arta de a găti sănătos. Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului iar eforturile și resursele trebuie mobilizate în această direcție.
Autoarea deține un certificat în nutriție vegetariană, în urma cursurilor absolvite la Universitatea Cornell, SUA, în colaborare cu T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.