Cuprins:
– „De ce sunt bolnav?”
– Programul corect al meselor
– Junk-food
– Piramida alimentaţiei raţionale
– Carnea şi brânza
– Alte principii de alimentaţie sănătoasă
– Puterea de a face schimbări
– Bucătăria sănătoasă (reţete)
Dorința intensă de a scăpa de stres ne face unoeri să credem că singura soluție ar fi să petrecem un concediu pe o plajă exotică, pe o insulă pustie, undeva în mijlocul oceanului, și să trăim departe de grijile și supărările cotidiene. Dacă soarta ne-ar trimite într-un astfel de colț al lumii, așa cum s-a întâmplat cu Robinson Crusoe, bine-cunoscutul personaj al lui Daniel Dafoe, am constata foarte curând că în realitate lucrurile stau altfel.
Stresul este o realitate care ne asaltează din toate direcțiile, o problemă cu care ne confruntăm pretutindeni, indiferent de latitudine, longitudine sau altitudine. Chiar dacă am pleca departe, peste șapte mări și țări, ca să scăpăm de stres, el ne va ajunge din urmă și chiar ne va întrece, așteptându-ne să ne ia în primire din prima clipă când am sosi. Stresul nu are frontiere. Chiar dacă am urca pe vârful Everest sau dacă am coborî în Groapa Marianelor, stresul ne va întâmpina și acolo. Stresul nu are rău de înălțime și nici de adâncime. Chiar dacă ne-am ascunde într-o peșteră necunoscută sau la cea mai retrasă mănăstire, stresul va fi prezent negreșit. Stresul este la el acasă în întuneric sau izolare. chiar dacă am vrea să ne pierdem urma în mulțime, pe stadioane, în cinematografe sau la ștrand, stresul va fi și acolo pe urmele noastre.
Iată de ce, cartea Față în față cu stresul, nu vă propune fuga sau evadarea drept soluție la stres, ci dimpotrivă, vă invită să stați față în față cu el, să-l cunoașteți mai bine și să învățați să-l țineți sub control.
„Față în față cu stresul” este o introducere remarcabilă în tematica stresului, una dintre „afecțiunile” majore ale societății contemporane. Actualitatea temei este dublată de o solidă fundamentare științifică, oferită cititorului într-o manieră extrem de plăcută și accesibilă. Sunt abordate exhaustiv elementele-cheie ale conceptului tratat, de la factorii stresori și reacțiile de stres la strategiile de management al acestuia. Cartea reprezintă o achiziție valoroasă nu numai pentru profesioniștii preocupați de tematica stresului, ci pentru toți cei interesați de îmbunătățirea calității propriei vieți.
Aurora Szentagotai, lector universitar doctor, Facultatea de Psihologie, Universitatea Babes-Bolyai
Cititorule, ții în mână o bijuterie literară, medicală, terapeutică și spirituală, scrisă cu multă grație. Pornește în această aventură și te vei întoarce pe insula exotică a copilăriei împreună cu Robinson, vei trăi în anturajul unor savanți și terapeuți renumiți, nu doar prin știință, dar și prin viața și caracterul lor, vei cunoaște pacienți celebri prin vindecarea lor, te vei familiariza cu tainele stresului și răspunsurile lor, încât - în cele din urmă - te vei reîntâlni și te vei recunoaște pe tine și viața ta.
Dar, mai presus de toate, Îl vei întâlni pe Creatorul și Salvatorul tău, Acela care are răspunsul suprem la toate problemele tale, care poate să-ți dea nu numai Viața, ci și fericirea de a o trăi veșnic.
S-a spus că nici arta, nici profesia, nici vindecarea nu vin din cărți, dar această lucrare pare să fie o excepție, prin calitățile sale terapeutice, artistice și spirituale.
Sorin Săndulache, medic primar neurolog, Spitalul Clinic Colentina, București, doctor în antropologie medicală.
Dr. Valentin Nădășan este redactor la revista Viață + Sănătate și principalul contributor al site-ului www.sanatateplus.net Este autorul multor cărți, cursuri și materiale multimedia de educație pentru sănătate.
Învață să gătești sănătos! este o ediție reactualizată, mult îmbunătățită, a cărții Gospodina eficientă (2006) și reprezintă un abecedar pentru cine dorește să deprindă arta de a găti sănătos. Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului iar eforturile și resursele trebuie mobilizate în această direcție.
Autoarea deține un certificat în nutriție vegetariană, în urma cursurilor absolvite la Universitatea Cornell, SUA, în colaborare cu T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.
Liliana Udrea, sau Mimi, aşa cum este ea cunoscută de cei dragi, este mai întâi de toate soţie, mamă şi bunică. Cu o inimă mare însă, a strâns în casa ei de-a lungul timpului mulţi fii şi fiice, de cele mai multe ori în jurul meselor de sabat, care erau mult aşteptate de cei doi copii ai ei.
A avut parte de o copilărie frumoasă în vârf de munte, alături de doi fraţi şi o soră. Pasiunea pentru gătit este moştenire de la mama sa, de care toată lumea vorbea ca fiind o bucătăreasă desăvârşită.
S-a specializat urmând cursurile de bucătar şi nutriţie odată cu apariţia primului nepot în viaţa ei, şi de acolo şi-a dedicat timpul şi cariera bucătăriei.
Ce o motivează? Dorinţa de a găsi variante alternative sănătoase şi gustoase în hrana de zi cu zi a celor dragi, dar şi pentru persoanele care suferă de diverse intoleranţe alimentare.
Se relaxează atunci când călătoreşte, când petrece timp cu cei patru nepoţi, când îşi aranjează grădina sau când are timp să mai încerce o reţetă nouă. Mai mult decât orice, îşi doreşte să le transmită tuturor lucrurile pe care le-a învăţat şi să le arate tuturor celor interesaţi cât este de uşor să pregăteşti feluri de mâncare sănătoase, gustoase şi arătoase.
Citatul ei preferat referitor la alimentaţie îi aparţine lui Hipocrat, care a spus: „Mâncarea să fie medicamentul tău şi medicamentul să fie mâncarea ta.”
Diabetul reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate la nivel mondial. În 1985, aproximativ 30 de milioane de persoane sufereau de diabet. În două decenii (2006), s-a ajuns la 246 de milioane (6-8% în zonele cu un stil de viaţa occidental). Se estimează că, în jurul anului 2025, numărul diabeticilor va depăşi 380 de milioane.
Problema principală este aceea că 50% dintre cei afectaţi nu îşi dau seama că sunt bolnavi. În plus, circa 40% dintre persoanele obeze suferă de diabet, dar nu ştiu asta. În statele industrializate, diabetul e răspunzător pentru jumătate din numărul amputărilor membrelor inferioare, e a doua cauză de orbire, a treia cauză de insuficienţă renală şi una din principalele cauze de deces.
Diabetul nu se vindecă, dar poate fi ţinut sub control şi se poate duce o viaţă normală prin respectarea unei alimentaţii bine planificate, prin efectuarea de exerciţii fizice regulate şi, dacă e necesar, prin administrarea tratamentului indicat de medic.