Cartea Reţete vegane fără gluten şi cu un conţinut redus de glucide fermentabile este o colecţie de reţete din cele pe care le foloseşte însăşi autoarea Angela Poch.
O alimentaţie cu un conţinut redus de glucide fermentabile este deja dovedită eficientă în cazul sindromului de colon iritabil. Cartea nu este un ghid alimentar pentru persoanele cu această afecţiune. De aceea, este nevoie de o înţelegere a acestui tip de alimentaţie înainte de a încerca să-l urmezi.
Notă: Cartea are 98% din reţete vegane. Există însă şi reţete în care se folosesc ouă. Am inclus, de asemenea, nişte sfaturi şi o reţetă pentru non-vegetarieni, pentru a-i ajuta pe cei care nu mănâncă doar vegan.
Angela Poch a descoperit că alimentaţia pe bază de plante i-a ameliorat sindromul de colon iritabil, lucru care a determinat-o să devină mai întâi vegetariană, apoi vegană, acum fiind flexitariană. Cu 13 cărţi de reţete publicate, 35 de ani de experienţă în gătit, o diplomă de la Universitatea Top Chef şi o diplomă în nutriţie, ea nu doar că ştie cum să gătească delicios, dar ştie şi cum să mănânci bine pentru a fi sănătos.
Peste 10 000 de persoane au urmat cursurile ei on-line şi a publicat 5 cărţi despre sănătate din perspectiva alimentaţiei bazate pe plante. Angela este, de asemenea, consilier şi trainer personal specializat în nutriţie bazată pe plante, sănătate şi wellness, sănătate spirituală şi stil de viaţă sănătos.
E bine să știi! mai multe despre sănătate, prevenirea îmbolnăvirilor și despre boală cât mai devreme, până când aceasta nu devine atât de gravă, încât nu mai poate fi tratată. Spre acest precept ne îndeamnă autorul în acest adevarat „tratat de medicină preventivă și curativă”, scris pe intelesul tuturor.
Ceea ce reușește autorul cu prisosință este adaptarea limbajului medical, inevitabil asociat cu o terminologie specifică, la stilul adecvat înțelegerii de către toți, indiferent de gradul de cultură.
În cuprinsul cărții sunt trecute în revistă angina pectorală, infarctul miocardic, infecțiile, cancerul, diabetul, agresiunile din mediul extern etc.
De un real interes sunt noțiunile de prim ajutor în diferite stări de urgență - stop cardiac, intoxicații, accidente etc.
Un întreg capitol este consacrat aspectelor de etică medicală, cu probleme la ordinea zilei, intens dezbătute în lumea medicală și în mass-media, respectiv eutanasia, transplantul de organe și clonarea. În subîmpărțirea dedicată „capcanelor” medicinei neconvenționale, autorul pledează pentru o armonie inteligentă între medicina alopată și cea neconvențională, alternativă.
Capitolul despre „relația cu lumea medicală„ prezintă o importanță deosebită în ce privește cooperarea armonioasă medic-pacient.
Cartea se încheie cu un „ghid de interpretare a analizelor medicale uzuale” foarte bine-venit.
Doctorul Leonard Azamfirei este profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș și medic primar anestezie-terapie intensivă în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Târgu-Mureș. Este doctor în medicină din anul 1995. A publicat 14 cărți de specialitate și peste 180 de lucrări științifice în domeniu. A participat la specializări în Olanda, Ungaria, SUA, Japonia. Este implicat și în activitatea de medicină preventivă, susținând numeroase prelegeri de educație sanitară. În același timp, este redactor la revista Viață + Sănătate, încă de la înființarea acesteia.
Sănătatea nu este doar absența bolii, ci este starea de bine fizic, mental și social. De fapt, este condiția esențială a vieții.
Factorul care ne influențează cel mai mult sănătatea este stilul de viață. Suntem sau nu sănătoși în funcție de modul în care alegem să trăim. Printr-o hrană sănătoasă, în mod special, ne putem spori starea de bine, fiind sănătoși și energici.
Cartea Dietă și hrană ne oferă direcții clare în ce privește importanța alimentelor în viața noastră. Astfel, citind-o, suntem ajutați să selectăm cu prudență hrana pe care o consumăm. Cartea conține sfaturi care, dacă vor fi urmate, ne vor schimba viața, ne vor ajuta să avem o minte sănătoasă și un organism viguros.
Pare surprinzător cum cele mai mari probleme de sănătate pot avea uneori soluții foarte simple. Și totuși, ne este destul de greu să ne convingem că starea noastră de sănătate este legată de obiceiurile și de stilul nostru de viață. Cu toate că spunem adesea că „sănătatea este mai bună decât toate”, suntem de multe ori mult mai înclinați spre compromis și amânare când vine vorba de stilul nostru de viață.
Hipertensiunea arterială, cartea scrisă de dr. Ionel Bratu vrea să ne convingă de importanța obiceiurilor sănătoase în prevenirea bolilor cardiovasculare. Foarte bine argumentată, bazându-se pe studii și cercetări recente, ea prezintă cauzele bolilor cardiovasculare, principalele semnale de alarmă care ar trebui să ne convingă să căutăm ajutor de specialitate, dar și obiceiurile care ne pot ajuta să avem o inimă sănătoasă. Scrisă pe înțelesul oricui și foarte frumos ilustrată, cartea va fi un ajutor potrivit atât pentru cei care au probleme cardiovasculare, cât și pentru cei hotărâți să le evite.
„Să te lași de fumat nu-i greu. Până acum m-am lăsat de o sută de ori.”
Cu toții cunoaștem această butadă care, cu o aparentă seninătate, redă tristul adevăr că, pentru foarte mulți, nu e chiar așa de ușor să renunțe la acest viciu. Totuși, în ultimii 40 de ani, numai în Statele Unite, peste 45 de milioane de bărbați și femei au scăpat de tutun. Și ceva ce au putut face 45 de milioane de oameni nu poate fi prea greu. Este adevărat, renunțarea la fumat e de 8-10 ori mai anevoioasă decât renunțarea la băuturi alcoolice. În prezent, între 5 și 8 milioane de oameni își pierd viața în fiecare an din cauza fumatului...
La a 10-a conferință mondială „Tutun ori sănătate”, dr. Hiroschi Nakajima, fostul director al OMS, spunea: „Avem de luptat nu împotriva unui virus sau unei bacterii, ci împotriva unei industrii puternice, care profită în urma faptului că răspândește un produs toxic, ce produce dependența și îi ucide pe foarte mulți care-l folosesc. Trebuie să fim conștienți că 50% dintre aceste decese tragice survin la vârsta mijlocie, ducând la pierderea a peste 20 de ani de viață normală. Un produs care ucide 50% dintre consumatori nu poate fi tolerat.”