„Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate”, a spus filosoful Schopenhauer. Chiar dacă, din punct devedere creștin afirmația s-ar preta la discuții sau corecturi, sănătatea este cu certitudine un bun prea mare pentru a fi lăsat doar la voia întâmplării. Niciodată interesul pentru sănătate n-a fost mai mare ca în zilele noastre şi, în acelaşi timp, niciodată n-au circulat mai multe informaţii eronate.
Cartea Alimentație inteligentă prezintă răspunsuri, sprijinite pe ultimele date ştiinţifice, la întrebările celor care caută un stil de viaţă sănătos. Cei interesați să trăiască nu numai astăzi sau mâine vor descoperi multe lucuri interesante și nebănuite, vor putea cumpăni argumentele și vor decide dacă sfaturile merită să fie urmate.
Doctorul Emil Rădulescu, specializat în boli interne, care s-a format și a lucrat mulți ani în clinicile universitare din bucurești, este cunoscut pentru cele peste 1 200 de emisiuni radiofonice de sănătate.
Învață să gătești sănătos! este o ediție reactualizată, mult îmbunătățită, a cărții Gospodina eficientă (2006) și reprezintă un abecedar pentru cine dorește să deprindă arta de a găti sănătos. Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului iar eforturile și resursele trebuie mobilizate în această direcție.
Autoarea deține un certificat în nutriție vegetariană, în urma cursurilor absolvite la Universitatea Cornell, SUA, în colaborare cu T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.
În ultimii ani, investigaţiile în domeniul nutriţiei s-au concentrat pe efectul pe care îl are dieta asupra prevenirii şi tratării bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului şi a obezităţii. Studiile clinice şi epidemiologice au demonstrat că folosirea din abundenţă a fructelor şi a legumelor previne debutul anumitor cancere. Consumul de cereale integrale, seminţe şi fructe oleaginoase reduce excesul de colesterol din sânge şi riscul de infarct miocardic. Alimentele de origine vegetală, bogate în fibre, minerale şi vitamine, aduc în dieta noastră substanţe care, deşi nu sunt bine înţelese sau clasificate ca nutrienţi, prezintă puternice efecte anticancerigene şi curative în cazul unei palete largi de boli. Aceste substanţe, cunoscute ca substanţe fitochimice, sunt la ora actuală subiectul unui studiu intens şi reprezintă noua frontieră în materie de investigaţie în domeniul nutriţiei. Elementele fitochimice nu se regăsesc decât în alimentele de origine vegetală şi au importante proprietăţi de vindecare şi de menţinere a sănătăţii.
Sănătate prin alimentaţie oferă informaţii clare şi utile în ce priveşte compoziţia, proprietăţile nutritive şi terapeutice ale alimentelor. Astfel, cititorul este ajutat să selecteze cu prudenţă produsele pe care le include în alimentaţia sa.
George D. Pamplona-Roger este medic chirurg și expert în sănătate publică. Prin natura profesiei lui, a ajus să cunoască bine corpul uman, și pe dinăuntru, și pe dinafară. Având la bază o vastă experiență ca educator în domeniul îngrijirii sănătății, dispune de o excelentă abilitate de a comunica publicului larg informații științifice, transformând complexitățile în lucruri ușor de înțeles. Cărțile scrise de dr. Pamplona-Roger au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv în limba română, la Editura Viață și Sănătate fiind disponibile și titlurile Un corp sănătos și Sucuri sănătoase.
Alcoolul are două feţe, la fel ca zeul roman Ianus. Pe de o parte, se prezintă ca un oaspete bine venit la toate festivităţile şi un garant al atmosferei plăcute a întrunirilor sociale. Pe de altă parte, el este, fără îndoială, un agent producător de boli cu consecinţe grave, până la ruinarea fizică şi economică, dar aduce adesea şi izolare socială.
Se estimează că în secolul XXI fumatul va produce un miliard de victime, şi totuşi alcoolul constituie principala cauza de nefericire pentru omenire.
Producând anual aproape 2 milioane de decese pe glob şi tot atâtea cheltuieli pentru îngrijirea bolilor pe care le determină, ca şi fumatul, alcoolul are consecinţe sociale enorme, ce nu pot fi redate prin cifre.
Cu toate acestea, este extrem de greu să-l convingi pe un consumator "normal" că alcoolul nu face pe nimeni fericit.
Din cauza relaţiei strânse între puterea de cumpărare şi consumul de alcool, pe de o parte, şi agresivitatea industriei alcoolului, pe de alta, cantitatea de alcool consumat şi relele care decurg de aici, vor creşte în majoritatea ţărilor din lume.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că nu există niciun nivel de consum care să fie lipsit de riscuri. De la prima picatură, alcoolul este o substanţă toxică pentru organismul uman chiar dacă efectele nu sunt perceptibile imediat. Autorul prezintă date ştiinţifice recente, care vor uşura decizia pentru abstinenţa totală.
Ghidul sănătății copilului este o carte în care sfaturile practice sunt argumentate cu studii științifice solide, oferindu-le părinților răspunsuri la multe frământări legate de sănătatea copiilor lor.
Acest volum – coordonat de dr. Brîndușa Petcariu, medic primar neonatolog și cadru didactic la Școala Postliceală Sanitară „Doctor Luca” din Cernica (jud. Ilfov) – cuprinde articole publicate în ultimii ani în revista Viața+Sănătate. Cei 12 autori ai articolelor sunt în cea mai mare parte medici, cu diverse specialități, care oferă recomandări avizate privind problemele de sănătate din perioada copilăriei.
Împreună cu articolele cu specific medical, acest volum cuprinde și articole scrise de un psihoterapeut, de un profesor de educație fizică și de un kinetoterapeut, dar și de o asistentă medicală cu o bogată experiență în îngrijirea copiilor. Chiar dacă nu este un ghid exhaustiv, în acest volum își vor afla răspunsul multe dintre întrebările părinților preocupați.
Dr. Ramona Mohora, șef de lucrări și doctor în medicină, afirmă despre această carte: „Autorii transmit informații de calitate legate de probleme a căror frecvență a crescut în ultimii ani, începând de la alimentație și sănătate dentară până la urgențe pediatrice și sănătate emoțională.”