În lumea de astăzi, oamenii pot face pentru sănătatea lor mai mult decât orice medic, spital sau progres al științei medicale. datele științifice confirmă că deciziile pe care le luăm, oră de oră, zi de zi, determină în mare măsură starea sănătății noastre, bolile de care suferim și, deseori, chiar momentul când vom muri. Din acest motiv, cartea Tablete de stil de viață îl educă, motivează și inspiră pe cel ce o citește să înlocuiască acele deprinderi și obiceiuri ce distrug sănătatea cu un mod de viață care promovează sănătatea.
În cele 52 de tablete de sănătate veți descoperi cauzele și remediile bolilor comune astăzi, precum și o înțelegere clară a modului în care vă puteți trăi viața în așa fel încât să vă bucurați de bunăstare și o sănătate cât mai bună!
Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic!
Hans Diehl este doctor în științe medicale, cu master în sănătate publică. Este fondatorul și directorul Institutului de Medicină „Lifestyle” din Loma Linda, California. De asemenea, este editor al periodicului Lifeline Health Letter, colaborator regulat în probleme de sănătate al câtorva publicații și autor al best-seller-ului To Your Health.
Prin studiile întreprinse, el a demonstrat că majoritatea hipertensivilor, diabeticilor și cardiacilor își pot îmbunătăți starea sănătății în așa măsură, încât, în decurs de numai câteva săptămâni, pot renunța la folosirea medicamentelor prin simplificarea alimentației lor obișnuite.
Aileen Ludington, absolventă a Universității Loma Linda, este un medic cu o experiență practică de 25 de ani. Preocuparea sa dintotdeauna pentru educație sanitară a dus la includerea ei în personalul Centrului de Stil de Viață NEWSTART, din cadrul Institutului Wiemar din SUA. Aici, ea a studiat și a adus dovezi în favoarea îmbunătățirii remarcabile a stării pacienților suferinzi de boli degenerative și ale aparatului circulator, ca răspuns la adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
Dr. Ludington a fost timp de șapte ani consultant medical al seriei de emisiuni TV „Westbrook Hospital”. În prezent, colaborează regulat cu câteva publicații, este editor asociat al periodicului Lifeline Health Letter și director al Insitutului de Medicină „Lifestyle” din Loma Linda.
„Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate”, a spus filosoful Schopenhauer. Chiar dacă, din punct devedere creștin afirmația s-ar preta la discuții sau corecturi, sănătatea este cu certitudine un bun prea mare pentru a fi lăsat doar la voia întâmplării. Niciodată interesul pentru sănătate n-a fost mai mare ca în zilele noastre şi, în acelaşi timp, niciodată n-au circulat mai multe informaţii eronate.
Cartea Alimentație inteligentă prezintă răspunsuri, sprijinite pe ultimele date ştiinţifice, la întrebările celor care caută un stil de viaţă sănătos. Cei interesați să trăiască nu numai astăzi sau mâine vor descoperi multe lucuri interesante și nebănuite, vor putea cumpăni argumentele și vor decide dacă sfaturile merită să fie urmate.
Doctorul Emil Rădulescu, specializat în boli interne, care s-a format și a lucrat mulți ani în clinicile universitare din bucurești, este cunoscut pentru cele peste 1 200 de emisiuni radiofonice de sănătate.
Pare surprinzător cum cele mai mari probleme de sănătate pot avea uneori soluții foarte simple. Și totuși, ne este destul de greu să ne convingem că starea noastră de sănătate este legată de obiceiurile și de stilul nostru de viață. Cu toate că spunem adesea că „sănătatea este mai bună decât toate”, suntem de multe ori mult mai înclinați spre compromis și amânare când vine vorba de stilul nostru de viață.
Hipertensiunea arterială, cartea scrisă de dr. Ionel Bratu vrea să ne convingă de importanța obiceiurilor sănătoase în prevenirea bolilor cardiovasculare. Foarte bine argumentată, bazându-se pe studii și cercetări recente, ea prezintă cauzele bolilor cardiovasculare, principalele semnale de alarmă care ar trebui să ne convingă să căutăm ajutor de specialitate, dar și obiceiurile care ne pot ajuta să avem o inimă sănătoasă. Scrisă pe înțelesul oricui și foarte frumos ilustrată, cartea va fi un ajutor potrivit atât pentru cei care au probleme cardiovasculare, cât și pentru cei hotărâți să le evite.
Cartea Luptă cu infamația! este o carte de reţete care se concentrează pe alimente nesofisticate şi foarte simplu de preparat. Deşi această carte este foarte restrictivă, autoarea Angela Poch evită extremele în alimentaţie, cu excepţia cazului în care acestea sunt impuse de un medic pentru nevoile particulare ale unui pacient.
Reţetele din această carte:
- Sunt fără grâu sau gluten;
- Sunt fără lactate, ouă, complet vegane;
- Nu au zahăr adăugat, miere sau sirop de arţar etc;
- Folosesc leguminoase uşor de digerat (dar pot fi folosite toate tipurile de leguminoase);
- Nu folosesc fructe cu un conţinut ridicat de zaharuri;
- Nu conţin solanacee (citeşte „Cuvânt-înainte” pentru mai multe informaţii despre solanacee);
- Nu conţin soia (sunt sugestii în cazul în care puteţi folosi laptele de soia sau puteţi folosi lapte de migdale, orez etc);
- Folosesc o cantitate limitată de ulei (sau pot fi făcute complet fără ulei).
Angela Poch a absolvit Total Health School of Nutrition din Calgary, AB, şi cunoaşte nevoile nutriţionale de bază. De 15 ani, Angela adaptează reţete vegane şi vegetariene pentru clasele de gătit sau pentru prieteni cu sensibilităţi alimentare. A dezvoltat multe servicii şi produse, precum: cărţi de reţete, materiale despre sănătate, cursuri on-line şi videouri, pentru a veni în sprijinul unor nevoi de sănătate şi de stil de viaţă.
Titlu în limba română: Cartea de bucate a Centrului Lifestyle Herghelia
De ce o carte de bucate de la Herghelia?
Credem că merită să scrii o carte când ai in spate ani grei de experienţă în domeniul pe care urmează să-l abordezi în ea, atunci când ai de spus ceva ce nu a fost artificial plăsmuit într-un birou, scriind cărţi doar din alte cărţi, ci este rodul multor ani de practică şi pionierat dificil. Credem că merită să scrii o carte de bucate atunci când ştii din experienţă ca aceste reţete şi meniurile vegetariene din ea au ajutat, la Herghelia şi dincolo de ea, zeci de mii de oameni şi iată, acum, prin răspândirea acestor cunoştinţe în forma tipărită, alte zeci de mii de oameni vor fi orientaţi să trăiască mai bine, să fie mai sanatoşi şi, de ce nu, mai fericiţi.
O carte care se bazează pe experienţa medicilor, nutriţioniştilor şi a personalului din bucătăria Centrului Lifestyle Herghelia, care au deservit în ultimii 13 ani peste 10.000 de pacienţi. Experienţa celor peste 12.000 de mese servite pacienţilor care ne-au călcat pragul se traduce în paginile acestei cărti de bucătărie vegetariană.
Reţetele pregătite de-a lungul anilor au contribuit din plin la rezultatele excepţionale obţinute în cadrul programului nostru. Am fost abordaţi de-a lungul anilor de pacienţi de la Herghelia, dar şi de multi alţii care ar fi dorit să adopte o dietă ideală, care s-a dovedit a fi eficientă în obezitate, diabet, ateroscleroză, hipertensiune sau în prevenţia cancerului. Ne-au intrebat: Aveţi o carte de bucătărie terapeutică vegetariană? De ce nu scoateţi o astfel de carte, cu experienţa pe care o aveţi şi cu reţetele delicioase pe care le folosiţi de atâţia ani? A sosit momentul să dăm curs respectivelor cereri prin acest prim volum cu reţete de la Herghelia. A sosit momentul ca şi cei care nu au venit încă la Herghelia să poată beneficia de informaţiile şi rezultatele aplicării unei diete total vegetariene echilibrate.
CUPRINS:
Prefaţă
Introducere
Capitolul 1 - Răspunsuri la intrebările: pentru cine a fost scrisă cartea de bucate vegetariene - care este semnificaţia simbolurilor - de ce sunt recomandări numai pentru bolnavii cardiovasculari, diabetici şi obezi - două variante de diete vegetariene - de ce o carte de bucătărie cu reţete exclusiv bazate pe alimente de origine vegetală
Capitolul 2 - Mecanisme comune în apariţia bolilor cardiovasculare, a obezităţii şi diabetului (şi a sindromului metabolic) şi implicaţiile practice pe linie de nutriţie
Capitolul 3 - Recomandările nutriţionale actuale ale forurilor ştiinţifice mondiale, atât pentru populaţia sănătoasă, cât şi pentru bolnavii cardiovasculari, obezi şi diabetici
Capitolul 4 - Statistici ale celor 13 ani de activitate de la Herghelia şi studiul clinic randomizat, realizat în colaborare cu Universitatea Loma Linda, SUA
Capitolul 5 - Principii simple de alcătuire a unui meniu vegetarian si recomandări nutriţionale în funcţie de necesarul caloric
Capitolul 6 - Un exemplu practic de meniu vegetarian pentru 11 zile
Capitolul 7 - Ghid practic de tranziţie de la dieta omnivoră la cea vegetariană
Capitolul 8 - Posibile deficienţe nutriţionale legate de dieta total vegetariană (vegană), inadecvat planificată
Capitolul 9 - Reţete validate la Centrul Lifestyle Herghelia:
1. Micul dejun
2. Pateuri
3. Salate
4. Sosuri si Dressinguri
5. Aperitive
6. Supe şi ciorbe
7. Felul doi, fel principal
8. Deserturi
9. Paine, patiserie si pizza
10. Condimente
11. Reţete de baza
Apendice - Ghid nutriţional omnivor pentru populaţia generală din România, prezentat de medicii Centrului Lifestyle Herghelia la Conferinţa Naţională a Secţiunii de Cardiologie Preventivă a Societaţii Române de Cardiologie, Paltiniş 2002
Apendice - Resurse pentru aprovizionarea cu alimente vegetariene - adresele unor firme din România care comercializează sau produc alimente vegetariene.