
„Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate”, a spus filosoful Schopenhauer. Chiar dacă, din punct devedere creștin afirmația s-ar preta la discuții sau corecturi, sănătatea este cu certitudine un bun prea mare pentru a fi lăsat doar la voia întâmplării. Niciodată interesul pentru sănătate n-a fost mai mare ca în zilele noastre şi, în acelaşi timp, niciodată n-au circulat mai multe informaţii eronate.
Cartea Alimentație inteligentă prezintă răspunsuri, sprijinite pe ultimele date ştiinţifice, la întrebările celor care caută un stil de viaţă sănătos. Cei interesați să trăiască nu numai astăzi sau mâine vor descoperi multe lucuri interesante și nebănuite, vor putea cumpăni argumentele și vor decide dacă sfaturile merită să fie urmate.
Doctorul Emil Rădulescu, specializat în boli interne, care s-a format și a lucrat mulți ani în clinicile universitare din bucurești, este cunoscut pentru cele peste 1 200 de emisiuni radiofonice de sănătate.
Această carte te va ghida într-o călătorie detaliată, dar practică, de treizeci de zile, menită să-ți îmbunătățească „Factorul Metusala” (termenul prin care dr. DeRose se referă la fluiditatea sângelui). Folosind acest program de o lună, vei putea: să îți reduci riscul de boli „ucigașe”, ca bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și cancerul; să îți îmbunătățești funcționarea mintală și să îți reduci riscul de demență; să scapi de kilogramele în exces; să previi cauzele comune de artrită; să îți îmbunătățești funcționarea fizică, reducându-ți în același timp riscul de a dezvolta probleme cu vederea și cu rinichii.
Vrei să îmbunătățești felul în care arăți, te simți sau funcționezi? Atunci această carte este pentru tine. Dr. DeRose te va ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea folosind știința revoluționară a „reologiei sanguine”, adică a fluidității sângelui.
David DeRose, MD, MPH este specialist certificat în medicină internă și medicină preventivă. Are, de asemenea, un masterat în sănătate publică, cu specializarea în promovarea sănătății și educație pentru sănătate.
Pe lângă faptul că a tratat pacienți timp de peste douăzeci și cinci de ani, dr. DeRose este cunoscut pentru programele radio pe care le realizează, conferințele pe care le ține și cărțile pe care le-a publicat în domeniul medical.
Abordând fiecare aspect al fiinţei noastre, principiile acestei cărți te vor conduce spre o stare de sănătate, de bine. Respectarea lor te va ajuta să ai o minte ageră și curată, un trup în formă, să fii optimist, echilibrat emoţional și bine ancorat spiritual. Secretele nu mai sunt secrete!
„Ești ceea ce gândești”, „Ești în zona de risc?”, „Relații sănătoase”, „Speranță dincolo de depresie” - sunt doar câteva din subiectele abordate.
În ultimii ani, investigaţiile în domeniul nutriţiei s-au concentrat pe efectul pe care îl are dieta asupra prevenirii şi tratării bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului şi a obezităţii. Studiile clinice şi epidemiologice au demonstrat că folosirea din abundenţă a fructelor şi a legumelor previne debutul anumitor cancere. Consumul de cereale integrale, seminţe şi fructe oleaginoase reduce excesul de colesterol din sânge şi riscul de infarct miocardic. Alimentele de origine vegetală, bogate în fibre, minerale şi vitamine, aduc în dieta noastră substanţe care, deşi nu sunt bine înţelese sau clasificate ca nutrienţi, prezintă puternice efecte anticancerigene şi curative în cazul unei palete largi de boli. Aceste substanţe, cunoscute ca substanţe fitochimice, sunt la ora actuală subiectul unui studiu intens şi reprezintă noua frontieră în materie de investigaţie în domeniul nutriţiei. Elementele fitochimice nu se regăsesc decât în alimentele de origine vegetală şi au importante proprietăţi de vindecare şi de menţinere a sănătăţii.
Sănătate prin alimentaţie oferă informaţii clare şi utile în ce priveşte compoziţia, proprietăţile nutritive şi terapeutice ale alimentelor. Astfel, cititorul este ajutat să selecteze cu prudenţă produsele pe care le include în alimentaţia sa.
George D. Pamplona-Roger este medic chirurg și expert în sănătate publică. Prin natura profesiei lui, a ajus să cunoască bine corpul uman, și pe dinăuntru, și pe dinafară. Având la bază o vastă experiență ca educator în domeniul îngrijirii sănătății, dispune de o excelentă abilitate de a comunica publicului larg informații științifice, transformând complexitățile în lucruri ușor de înțeles. Cărțile scrise de dr. Pamplona-Roger au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv în limba română, la Editura Viață și Sănătate fiind disponibile și titlurile Un corp sănătos și Sucuri sănătoase.
A consuma mai puţine alimente când există abundenţă de hrană, ar trebui sa fie infinit mai uşor decât a mânca mai mult când nu e nimic pe masă. Dar se pare că nu e aşa.
Pe măsură ce aburii şi motoarele electrice au înlocuit efortul muscular al omului şi abundenţa de hrană s-a generalizat, omenirea a cunoscut schimbări nu numai în alimentaţie şi în volumul de activitate fizică, ci şi în bolile de care suferă.
Pentru a obţine rezultate în combaterea obezităţii, e nevoie de o schimbare radicală a aspiraţiilor personale şi de dobândirea convingerii că un nou stil de viaţă constituie o necesitate, şi nu o opţiune. Slăbirea fără a face vreun efort, fără a schimba ce e de schimbat o promit numai şarlatanii, care fac averi exploatând naivitatea multora.