Pare surprinzător cum cele mai mari probleme de sănătate pot avea uneori soluții foarte simple. Și totuși, ne este destul de greu să ne convingem că starea noastră de sănătate este legată de obiceiurile și de stilul nostru de viață. Cu toate că spunem adesea că „sănătatea este mai bună decât toate”, suntem de multe ori mult mai înclinați spre compromis și amânare când vine vorba de stilul nostru de viață.
Hipertensiunea arterială, cartea scrisă de dr. Ionel Bratu vrea să ne convingă de importanța obiceiurilor sănătoase în prevenirea bolilor cardiovasculare. Foarte bine argumentată, bazându-se pe studii și cercetări recente, ea prezintă cauzele bolilor cardiovasculare, principalele semnale de alarmă care ar trebui să ne convingă să căutăm ajutor de specialitate, dar și obiceiurile care ne pot ajuta să avem o inimă sănătoasă. Scrisă pe înțelesul oricui și foarte frumos ilustrată, cartea va fi un ajutor potrivit atât pentru cei care au probleme cardiovasculare, cât și pentru cei hotărâți să le evite.
În această carte modestă, autoarea, o femeie cu o mare experiență în problemele practice ale vieții, a adus la îndemâna fiecărui tată, fiecărei mame conștiente, fiecărui bărbat și fiecărei femei, cunoscător sau profan, o cantitate vastă de informații referitoare la viață și la legile ei, la sănătate și cerințele acesteia, la boala și remediile ei. Toate bolile și durerile, toată suferința și întristarea sunt rezultatele încălcării Legii. Ne-am amestecat în bunul mers al minunatei mașinării umane, iar delicatul său mecanism a fost făcut să funcționeze împotriva vieții și rezistenței sale; urmările au fost boala și moartea.
Cartea ne descoperă o viață mai simplă, mai plăcută, mai plină de bucurie și de bunădispoziție, cu mai mult timp pentru acea slujire utilă care aduce mai multe binecuvântări atunci când oferi decât atunci când primești.
*Cartea va avea preţul promoţional de 15 lei până pe data de 31 octombrie 2023.
Titlu în limba română: Sucuri sănătoase
Stilul de viață contemporan ne deteriorează din ce în ce mai mult sănătatea. Deși avem la dispoziție resurse mai multe și mai bune, milioane de oameni se confruntă cu probleme serioase în zona sănătății personale, probleme care pot fi evitate. Din acest motiv, este necesar să descoperim puterea medicinală a băuturilor, care, pe lângă faptul că ne încântă simțurile cu aromele lor delicate, favorizează sănătatea corpului și ajută la combaterea și prevenirea multor afecțiuni.
Citind această carte, veți afla:
- cum să slăbiți cu ajutorul băuturilor;
- cum să preparați peste 100 de sucuri, smoothie-uri, cocktailuri, supe și infuzii sănătoase;
- cum să faceți în mod corect și sigur o cură de detoxificare;
- cum să preveniți și să tratați diverse afecțiuni cu ajutorul băuturilor sănătoase;
- care sunt dezavantajele anumitor băuturi foarte populare și ce variante aveți pentru a le înlocui.
George D. Pamplona-Roger este medic chirurg și expert în sănătate publică. Prin natura profesiei lui, a ajus să cunoască bine corpul uman, și pe dinăuntru, și pe dinafară. Având la bază o vastă experiență ca educator în domeniul îngrijirii sănătății, dispune de o excelentă abilitate de a comunica publicului larg informații științifice, transformând complexitățile în lucruri ușor de înțeles. Cărțile scrise de dr. Pamplona-Roger au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv în limba română, la Editura Viață și Sănătate fiind disponibile și titlurile Sănătate prin alimentație și Un corp sănătos.
„Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate”, a spus filosoful Schopenhauer. Chiar dacă, din punct devedere creștin afirmația s-ar preta la discuții sau corecturi, sănătatea este cu certitudine un bun prea mare pentru a fi lăsat doar la voia întâmplării. Niciodată interesul pentru sănătate n-a fost mai mare ca în zilele noastre şi, în acelaşi timp, niciodată n-au circulat mai multe informaţii eronate.
Cartea Alimentație inteligentă prezintă răspunsuri, sprijinite pe ultimele date ştiinţifice, la întrebările celor care caută un stil de viaţă sănătos. Cei interesați să trăiască nu numai astăzi sau mâine vor descoperi multe lucuri interesante și nebănuite, vor putea cumpăni argumentele și vor decide dacă sfaturile merită să fie urmate.
Doctorul Emil Rădulescu, specializat în boli interne, care s-a format și a lucrat mulți ani în clinicile universitare din bucurești, este cunoscut pentru cele peste 1 200 de emisiuni radiofonice de sănătate.
De ce o carte de bucate de la Herghelia?
Credem că merită să scrii o carte când ai in spate ani grei de experienţă în domeniul pe care urmează să-l abordezi în ea, atunci când ai de spus ceva ce nu a fost artificial plăsmuit într-un birou, scriind cărţi doar din alte cărţi, ci este rodul multor ani de practică şi pionierat dificil. Credem că merită să scrii o carte de bucate atunci când ştii din experienţă ca aceste reţete şi meniurile vegetariene din ea au ajutat, la Herghelia şi dincolo de ea, zeci de mii de oameni şi iată, acum, prin răspândirea acestor cunoştinţe în forma tipărită, alte zeci de mii de oameni vor fi orientaţi să trăiască mai bine, să fie mai sanatoşi şi, de ce nu, mai fericiţi.
O carte care se bazează pe experienţa medicilor, nutriţioniştilor şi a personalului din bucătăria Centrului Lifestyle Herghelia, care au deservit în ultimii 13 ani peste 10.000 de pacienţi. Experienţa celor peste 12.000 de mese servite pacienţilor care ne-au călcat pragul se traduce în paginile acestei cărti de bucătărie vegetariană.
Reţetele pregătite de-a lungul anilor au contribuit din plin la rezultatele excepţionale obţinute în cadrul programului nostru. Am fost abordaţi de-a lungul anilor de pacienţi de la Herghelia, dar şi de multi alţii care ar fi dorit să adopte o dietă ideală, care s-a dovedit a fi eficientă în obezitate, diabet, ateroscleroză, hipertensiune sau în prevenţia cancerului. Ne-au intrebat: Aveţi o carte de bucătărie terapeutică vegetariană? De ce nu scoateţi o astfel de carte, cu experienţa pe care o aveţi şi cu reţetele delicioase pe care le folosiţi de atâţia ani? A sosit momentul să dăm curs respectivelor cereri prin acest prim volum cu reţete de la Herghelia. A sosit momentul ca şi cei care nu au venit încă la Herghelia să poată beneficia de informaţiile şi rezultatele aplicării unei diete total vegetariene echilibrate.
CUPRINS:
Prefaţă
Introducere
Capitolul 1 - Răspunsuri la intrebările: pentru cine a fost scrisă cartea de bucate vegetariene - care este semnificaţia simbolurilor - de ce sunt recomandări numai pentru bolnavii cardiovasculari, diabetici şi obezi - două variante de diete vegetariene - de ce o carte de bucătărie cu reţete exclusiv bazate pe alimente de origine vegetală
Capitolul 2 - Mecanisme comune în apariţia bolilor cardiovasculare, a obezităţii şi diabetului (şi a sindromului metabolic) şi implicaţiile practice pe linie de nutriţie
Capitolul 3 - Recomandările nutriţionale actuale ale forurilor ştiinţifice mondiale, atât pentru populaţia sănătoasă, cât şi pentru bolnavii cardiovasculari, obezi şi diabetici
Capitolul 4 - Statistici ale celor 13 ani de activitate de la Herghelia şi studiul clinic randomizat, realizat în colaborare cu Universitatea Loma Linda, SUA
Capitolul 5 - Principii simple de alcătuire a unui meniu vegetarian si recomandări nutriţionale în funcţie de necesarul caloric
Capitolul 6 - Un exemplu practic de meniu vegetarian pentru 11 zile
Capitolul 7 - Ghid practic de tranziţie de la dieta omnivoră la cea vegetariană
Capitolul 8 - Posibile deficienţe nutriţionale legate de dieta total vegetariană (vegană), inadecvat planificată
Capitolul 9 - Reţete validate la Centrul Lifestyle Herghelia:
1. Micul dejun
2. Pateuri
3. Salate
4. Sosuri si Dressinguri
5. Aperitive
6. Supe şi ciorbe
7. Felul doi, fel principal
8. Deserturi
9. Paine, patiserie si pizza
10. Condimente
11. Reţete de baza
Apendice - Ghid nutriţional omnivor pentru populaţia generală din România, prezentat de medicii Centrului Lifestyle Herghelia la Conferinţa Naţională a Secţiunii de Cardiologie Preventivă a Societaţii Române de Cardiologie, Paltiniş 2002
Apendice - Resurse pentru aprovizionarea cu alimente vegetariene - adresele unor firme din România care comercializează sau produc alimente vegetariene.