A trecut deja o lună din anul 2021. Poate că la începutul acestui an ți-ai fixat obiective și chiar etape clare pe care să le parcurgi pentru atingerea lor. Te felicit și vreau să te asigur că nu ești singurul în această situație. Ea face parte din rutina unei persoane organizate.
Poate că ești genul de om căruia îi place să-și pună întrebări al căror răspuns este esențial pentru planificarea vieții. Și eu sunt din această categorie. Întrebările bune sunt extrem de utile pentru a putea înțelege cine ești, de unde vii și care este direcția către care mergi.
Sunt convinsă că de-a lungul călătoriei tale prin viață ai avut multe frământări, multe nelămuriri, multe întrebări. Cu atât mai mult în această perioadă, caracterizată de multă nesiguranță și incertitudine.
Este posibil ca, la fel ca mine, să te fi întrebat și tu cel puțin o dată în viață: De ce un Dumnezeu iubitor permite ca ființa umană să treacă prin crize? De ce viața uneori pare lipsită de sens? Ce face Dumnezeu când eu pierd o persoană dragă? Mai este Dumnezeu interesat de mine?
Răspunsuri la întrebările de mai sus nu sunt simplu de găsit. Îmi place însă ca, atunci când pot să ofer ajutor, să îl ofer cu mare plăcere. De aceea am ales să-ți recomand un titlu care îți va deschide noi perspective asupra întrebărilor tale.
Cartea Raţiuni ale inimii, scrisă de Clifford Goldstein, poate că nu-ți va articula răspunsuri complete la toate frământările, însă cu siguranță te va conduce către răspunsuri argumentate, documentate și poate îndelung căutate. Cel puțin, asta a făcut în cazul meu. Autorul „despică firul în patru” și caută explicații logice, filosofice și chiar ştiințifice. De la Beckett la C. S. Lewis, de la evanghelii la poeziile lui Wallace Stevens, Clifford Goldstein face uz de vaste resurse literare pentru a răspunde întrebărilor dificile ce se ridică mereu împotriva creștinismului.
Și, deși niciodată nu se poate „dovedi” ceea ce trebuie primit prin credință, autorul ne arată totuși cât poate fi de rezonabil să crezi în ceea ce trece dincolo de rațiune.
Te invit să citești această carte și să-ți potolești setea după certitudinea că viața are sens, că Dumnezeu este implicat emoțional în toate dezastrele și că nu El este Cel care le provoacă.
Iubește inteligent – un titlu care îți atrage atenția dintre multe altele pe tema iubirii, a relațiilor, a ceea ce presupune cu adevărat dragostea.
Mi-aș fi dorit să am cartea aceasta cam pe la 14 ani. Probabil că viața și deciziile mele ar fi arătat mult mai diferit, gândirea mea s-ar fi extins poate și ar fi luat în calcul mai multe variante.
Este una dintre cărțile care îmbină ce înseamnă iubirea cu ce spune Divinitatea despre dragoste și relații.
Te învață pe tine, băiat, cum să propui o întâlnire sau cum să primești un refuz, iar pe tine, fată, te învață cum să accepți sau să refuzi fără a răni sentimentele celuilalt.
Consider că această carte este pentru orice vârstă, fie că ești adolescent, tânăr ca mine, la presupusa vârstă a căsătoriei, fie în anii de plină maturitate. Este de asemenea un instrument ideal pentru părinți în procesul de educare a copiilor sau în gestionarea relațiilor dintre soț și soție.
Ce vei citi în acest volum te va ajuta în orice etapă a vieții: dacă ești părinte, vei înțelege mai bine ce înseamnă iubirea la vârsta adolescenței; dacă ești tânăr, vei avea șansa de a eșua mai puțin sau deloc, de a învăța și performa în arta relațiilor, iar, dacă ești la maturitate, poți reflecta și reanaliza iubirea peste care au trecut mai mulți sau mai puțini ani.
Vei găsi răspunsuri la întrebări precum: Cum știu că sunt îndrăgostit/ă? Cât de important este rolul Divinității într-o relație? Care sunt limitele înainte de căsătorie? Care sunt pașii spre o relație și o viață plină de iubire și armonie? Este bine sau nu să ai discuții în contradictoriu cu partenerul de viață?
Recomand această carte ca pe un ghid pentru o viață împlinită la nivel relațional.
Probabil că mesajul meu ajunge la tine chiar într-o perioadă în care te afli intens implicat în activitatea zilei. Excelent! Tocmai pentru că ești o persoană activă, implicată, cartea despre care vreau să-ți vorbesc în continuare este exact pentru tine.
Față în față cu stresul – când am citit prima dată titlul, m-am dus cu gândul la un joc care îmi plăcea foarte mult când eram mică. Îți amintești cu siguranță jocul acela în care ni se dădea o listă de cuvinte și noi trebuia să alegem cuvântul care nu se potrivea cu celelalte. Dacă ar fi să alcătuiesc o astfel de listă care să descrie cartea de față, ar arăta cam așa: Stres. Îngrijorări. Stres necesar. Robinson Crusoe. Stresori. Mare.
Te gândești că, evident, Robinson Crusoe este „intrusul” în lista de mai sus. Ei bine, nu! Cartea pornește de la aventurile prin care trece personajul lui Daniel Defoe în lupta lui de a supraviețui pe o insulă departe de civilizație. Limbajul simplu, pe înțelesul tuturor, combinat cu exemplele practice din viața personajului Robinson Crusoe îți oferă o imagine de ansamblu asupra stresului.
Înainte să citesc această carte credeam că știu ce este acest inamic al secolului XXI, fiindcă la fel ca pentru mulți alții îmi este un tovarăș aproape nelipsit la treburile zilnice. Cartea de față m-a convins de contrariu. Pornind de la definirea stresului, autorul realizează o analiză amănunțită a factorilor, tipurilor și în final a strategiilor prin care poți ajunge la un stil de viață care nu este dominat de stres. Totul, privit dintr-o perspectivă creștină, în care credința în Dumnezeu și siguranța că El este aproape de tine sunt armele principale în orice confruntare.
Sunt sigură că, dacă vei accepta provocarea de a sta față în față cu stresul, te vei regăsi între paginile cărții, fie în postura eroului lui Defoe, fie în istorisirile pacienților vindecați.
Și, mai mult decât atât, sper ca la final și tu să realizezi că mai presus de orice problemă cu care te confrunți se află Acela care îți poate aduce pace și liniște, care te poate scoate din orice furtună, indiferent de cât de învolburată este marea.
Curajul. Te provoc să te întrebi astăzi: „Ce înseamnă să fii curajos într-o lume care se schimbă zilnic, într-o lume în care totul este posibil, iar libertatea este ceva cu care ne naștem?”
Campionatul Mondial de Fotbal. Anul 1998. 30 600 de spectatori. Argentina împotriva Angliei. După minutele regulamentare de joc, scorul: 2-2. „Trebuie să câștigăm la penalty, nu-i așa?” Cuvintele antrenorului, însoțite de o bătaie pe umăr, îl fac să realizeze că de el depinde victoria. Scorul final: 4-3. Argentina iese câștigătoare, în frunte cu cel care a respins cele mai multe lovituri de la 11 metri.
Poate te întrebi: „Poate fi aceasta o viață de creștin?” Da, poate! Cu frământări în apărare și cu încercări în atac, a avut curajul să se oprească și să o ia de la capăt, de fiecare dată, cu Dumnezeu — Carlos Roa.
Anul 2008. Moscova. Prim-ministrul Federației Ruse, Vladimir Putin, în sala de conferințe. Se discută anularea creșterii pensiilor. Este momentul în care ea ia cuvântul și spune: „Sunt o persoană credincioasă. Dacă astăzi vom hotărî să nu înghețăm pensiile, Dumnezeu ne va binecuvânta.” Spre surprinderea tuturor, votul – în unanimitate pentru. Între 2008 și 2011, prețul petrolului a crescut de aproape trei ori. Un Iosif al zilelor noastre – Oskana Sergiyenko.
Cartea Absolvenți ai curajului nu este despre oamenii cei mai buni, nici măcar despre cei mai credincioși și statornici.
Este despre puterea de a te ridica atunci când ești cel mai jos, despre priorități și despre lupte, despre teste promovate și picate, despre teamă și în același timp despre curaj.
Aici vei găsi poveștile de viață ale unor oameni din lumea muzicii, a medicinei, a fotbalului sau a afacerilor. Poveștile unora care L-au găsit și păstrat pe Dumnezeu pe culmile vieții lor.
Te poți gândi la această carte ca la un prieten care îți spune ce să faci și îți dă și exemple.
Dacă și tu ai restanță la curaj, te invit să citești cartea și să devii „absolvent al curajului”!
Îți este greu? Într-un secol care se confruntă cu patriarhatul toxic? În care femeia este văzută ca un accesoriu al bărbatului, iar cuvântul Scripturii este manipulat pentru a întări inferioritatea femeii pe lista priorităților lui Dumnezeu? Într-o perioadă în care feminismul extrem decretează incompatibilitatea principiilor creștine cu respectul și recunoașterea demnității feminine?
Și mie. Adesea îmi e dificil să descopăr un Dumnezeu personal ascuns printre atâtea și atâtea preconcepții, venite pe filieră ideologică, politică sau, dacă ne întoarcem și mai mult în istorie, pe cale păgână. Îmi este greu să mențin un echilibru între valoarea și importanța egală pe care o avem în fața Cerului și asumarea unor roluri care nu au fost intenționate de El.
De ce este specială Biblia pentru femei?
Are aceeași acuratețe a textului biblic tradus de Dumitru Cornilescu, dar este în același timp și o carte diferită.
Biblia pentru femei reflectă contribuția a peste 80 de femei din țări și culturi diferite, cu vârste variate și pregătire educațională diferită. Specialiste în medicină și psihologie, profesoare, scriitoare, contabile, femei de afaceri sau casnice. Căsătorite, singure sau văduve. Înconjurate de copiii lor sau alături de copiii altora. Născute și crescute într-o familie creștină sau cu un drum sinuos de căutare și descoperire a lui Isus Hristos. Provenite din state democratice, în care se pot exprima liber, sau din zone în care inegalitatea este reglementată politic. Femei cu inimi frânte, cu lacrimi înnodate sub bărbie, cu munți atât în față, cât și în spate. Femei cu victorii obținute pe genunchi. Femei cu pasiuni și visuri. Femei ca mine și ca tine. Femei ca prietena ta cea mai bună și ca mătușa aceea dragă ce te așteaptă cu brațele deschise de fiecare dată când o vizitezi.
Fiecare carte biblică este însoțită atât de prezentări generale (despre autor, context, perioadă istorică, planul și temele cărții), cât și de comentarii și intervenții specifice, pe parcursul textului biblic. Conține caracterizări și descrieri ale personajelor feminine mai mult sau mai puțin cunoscute. Lecții pe care să le învățăm de la acestea și perspective noi din care le putem privi. Probleme cu care se confruntau femeile acelor zile și paralele la problemele contemporane nouă.
Sunt abordate teme precum maternitatea, oboseala, bijuteriile, creșterea copiilor, vestimentația, dansul, relațiile maritale și extramaritale, menopauza sau sănătatea, sunt oferite hărți și cronologii explicative, care vor face Cuvântul lui Dumnezeu mai ușor de înțeles în studiul devoțional zilnic.
Pentru cine este această carte?
Dacă ești bărbat, cu siguranță este pentru soția, prietena și mama ta, pentru fiica, mătușa sau bunica ta.
Dacă ești femeie, este pentru tine. Pentru tine și pentru cele mai bune prietene ale tale. Pentru vecina în vârstă de la etajul 1 și pentru profesoara care te-a făcut să-ți placă limba română. Este cadoul de Ziua Femeii sau o surpriză spontană, fără prilej și motiv. Atât pentru femeia care și-a găsit deja liniștea în brațele Tatălui, cât și pentru cea care Îl caută și nu știe de unde să înceapă.