Răspuns la vreme potrivită este o carte de întrebări și răspunsuri din domeniul relațiilor umane, cele mai multe fiind deja publicate în revista Viață+Sănătate de-a lungul multor ani. Temele de discuție au fost împărțite convenabil în trei secțiuni: relații dintre soți, relații cu copiii și relații generale. Chiar dacă întrebările reflectă preocupări și nevoi ale unor anumite persoane, cred că mulți alți cititori se vor recunoaște în ele și vor beneficia de răspunsuri la fel de mult. Sau (și acesta este scenariul preferat) vor deveni conștienți de dificultăți și crize înainte să se confrunte direct cu ele; citind răspunsurile, se vor putea pregăti ca să le evite, cum zice înțeleptul biblic: „Omul chibzuit vede nenorocirea și se ascunde” (Proverbele 22:3). Sau vor învăța și vor practica acele deprinderi de gândire și de comunicare necesare ca să răspundă în mod constructiv la viitoarele dificultăți. Tot Solomon spune: „Înțelepciunea este bună pentru sufletul tău: dacă o vei găsi, ai un viitor și nu ți se va tăia nădejdea” (Proverbele 24:14).

Desigur, ar fi o iluzie să credem că am putea cuprinde într-o carte toate situațiile complicate de viață – și cu atât mai mult să avem răspunsuri complete și definitive, care să se potrivească pentru oricine. Sunt foarte multe variabile și adesea detaliile sunt cele care contează cel mai mult.

Răspunsurile nu sunt niște rețete, ci mai degrabă urmăresc să influențeze gândirea noastră, să ne stimuleze să ne analizăm, să privim cu oarecare detașare situația în care ne aflăm, să alegem un traseu mai bun, mai înțelept, mai iubitor decât să urmăm imperativul emoțiilor, al prejudecăților și al obiceiurilor.

Vă invit la colaborare pentru rubricile viitoare din revista Viață+Sănătate și, cine știe, poate pentru un al doilea volum al cărții. Când vă confruntați cu dificultăți (sau, preferabil, când le anticipați), trimiteți întrebările dumneavoastră la redacția revistei: șos. Cernica nr. 101, Pantelimon, jud. Ilfov. De asemenea, mi-ar face bine să vă cunosc reacțiile și comentariile, pe care le aștept la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Volumul Rugăciunea, de Ellen G. White, este un titlu obligatoriu în biblioteca oricărui creștin. Acesta cuprinde o serie de citate din scrierile lui Ellen G. White pe subiectul vital al rugăciunii. Doar dacă citești cartea vei câștiga:

  • idei practice pentru rugăciunea individuală, în familie și în public;
  • informații corecte despre cum să te rogi pentru alții, în caz de boală sau pentru iertare;
  • o motivație puternică să te rogi în așa fel încât să primești răspuns.

Isus ne invită la dialog. Eu am răspuns. Tu?

Cumpără acest manual, parcurge-i cuprinsul și citește seara câteva paragrafe împreună cu cei dragi!

Intră în camera de audiență a lui Dumnezeu!

 

Salutare, drag cititor! 

Încă din copilărie suntem atrași de lumea fascinantă a eroilor și de tărâmul minunilor. Copii și adulți deopotrivă privim cu entuziasm la viețile oamenilor care s-au remarcat în diverse domenii. 

Cartea Eroi și minuni, scrisă de Élise Sommer, compusă din două volume, aduce în prim-plan persoane simple care au crezut în imposibil și au realizat multe „minuni”. 

Primul volum – Perseverenții – scoate în evidență răbdarea și sârguința în realizarea planurilor. Vei face cunoștință cu Hellen Keller, care, deși își pierduse văzul și auzul, a scris câteva cărți. Fernand Navarra, care a descoperit ceea ce se crede că este arca lui Noe, ne învață să credem și luptăm pentru visurile noastre indiferent de circumstanțe. Intrând în aventura acestei cărți, te vei întâlni și cu alte nume ce te vor influența spre bine. 

Al doilea volum – Pionierii – ni-i prezintă pe cei care au deschis orizonturi noi, au luptat tenace pentru descoperirea de noi metode și au făcut primii pași în diverse domenii. Eroii din acest volum te vor întâmpina cu bucurie și exemplul lor te va motiva să lupți până la capăt. Abraham Lincoln te poate elibera din sclavia lui „nu pot” și te va inspira să plătești orice preț pentru onestitate. Norbert Casteret te va încuraja să explorezi lumi necunoscute, iar Anna Leonowens te îndeamnă să depășești bariere străvechi și prejudecăți ancorate în semenii tăi. Citind acest volum, vei găsi și alți pionieri care te așteaptă să le descoperi viața. 

Care este eroul tău preferat? Ai un model pe care îl admiri și vrei să-l urmezi? Dacă nu ai încă niciunul, citind cartea Eroi și minuni cu siguranță vei găsi cel puțin unul. Dacă ai, în urma lecturii e posibil să dobândești mai mulți eroi. 

 

Fie mari, fie mici, toți ne trezim fredonând melodii în timp ce realizăm diferite activități prin casă, prin curte, poate chiar la serviciu sau la școală. Rareori ne întrebăm de ce. Mai mult, ni se pare atât de firesc, natural, însă aș adăuga că e și de-a dreptul copilăresc.

Dacă am întreba DEX-ul ce înseamnă muzica, ne-ar spune că e arta de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor, iar copiii sunt niște virtuozi ai exprimării veseliei, prin chiote, și a supărărilor, prin vaiete.

De ce te trezești cântând? Pentru că îți amintești de inocența copilăriei, de profunzimea unui simplu zâmbet, de deliciul unui țipăt de fericire și de dragostea din ochii părinților tăi, care îți ascultau vocea și te încurajau: „Cântă! Cântă mai tare!”

Muzica se naște în tăcere, sclipirea – în întuneric.

Cresc în intensitate și, fără să știi, sunetul îți dă aripi, iar calea ți-este luminată către o altă lume – o lume în care armonia domnește, pacea strigă și bunătatea strălucește.

Acestea sunt trei daruri pe care volumul Sclipiri pe portativ dorește să le rupă din Veșnicie și să le așeze în inima fiecărui micuț. Sunt cuvinte menite să ne amintească de Dumnezeul nostru iubitor, sunt note menite să oglindească seninătatea Cerului, sunt sclipiri menite să devină surse de lumină pentru cei ce le cântă ori le ascultă.

Uneori versurile au fost scrise în miez de noapte, alteori – sub arșița soarelui, unele melodii au fost scrise și rescrise, înregistrate și reanalizate, dar toți tinerii au muncit fără șovăieli în toate acestea pentru Creatorul lor. Iată câteva din versurile unei piese care ar descrie drumul acestei cărți:

„Ce minunat e să te-ncrezi în Domnul!
E drumul mai frumos și mai ușor
E soarele strălucitor, iar noaptea
E somnul mai odihnitor.

Ce minunat e să te-ncrezi în Domnul!
Speranța că vei fi cu El în cer
Va fi mereu făclia ce va arde
Să te conducă doar spre El.”

 

Volumul Ce credem despre... : Răspunsuri avizate la întrebări controversate reprezintă o antologie de 20 de texte bref, evident, pe teme teologice. Pe deplin avizate, răspunsurile elaborate de reputați teologi adventiști (Richard M. Davidson, Clifford Goldstein, Kwabena Donkor, Ekkehardt Mueller, Ranko Stefanovic, pentru a menționa numai câțiva) le-au fost solicitate autorilor din dorința de a-l echipa pe credincios cu un instrument intelectual practic, util și concis. Accentele sunt apologetice și vizează zona de dialog și de misiune a credinciosului (adventist) în raport cu alți creștini sau chiar cu necreștini – credincioși sau dimpotrivă.

Pe mine cel puțin, o antologie are, printre altele, darul de a mă stârni în planul ideilor. În plus, este reconfortant să știi că ți se pune pe masă o sinteză a sintezelor pe subiectele abordate. Iată unele dintre acestea:

  • Cât de credibilă este Biblia?
  • De ce cred eu în Dumnezeu?
  • Ce este așa unic la Isus?
  • Există absoluturi morale?
  • Contează ce cred, atâta vreme cât sunt sincer?

Subiectele impun sobrietate, rigoare academică și teologică, dar ritmul este unul sprinten, cartea putând fi parcursă destul de alert.

Ceea ce m-a impresionat cu adevărat este introducerea, aceasta pregătind în mod excepțional terenul pentru cele 20 de articole conținute de volum. Dar cartea merită parcursă până la final. Foarte bine ar fi dacă am putea aprofunda subiectele, recurgând la bibliografia sugerată. Până atunci însă, volumul reprezintă un bun punct de start.