
Deși eroii cărții sunt oameni de lângă noi, povestirea de față este una neobișnuită. Ea debutează în prezentul zilelor noastre, dar curând alunecă în scenele ce foarte probabil vor compune viitorul apropiat.
Mintea omului caută să vadă înainte. Imaginația anticipează realitatea, iar atunci când imaginația construiește pe reperele istoriei și ale profeției, omul parcurge un exercițiu de pregătire care-l face apt pentru supraviețuire în ceasul crizei.
Eroii cărții s-au născut ca să fie oglinzi. În ele ne recunoaștem chipul și ne regăsim punctele tari și slabe. Ei trăiesc propriile noastre situații-limită. Ei aleg pentru noi.
Retrăind drama fiecăruia, ne putem curăți sufletul de zgură și ne putem întări crezul în idealurile pentru care merită să trăim.
Din fericire, viitorul profetic încă ne stă înainte. Astăzi este neprețuitul timp pentru reflecție și schimbare. Este singurul timp în care ne croim destinul.
În best-seller-ul Maini inzestrate, dr. Carson demonstrează că soarta noastră nu depinde de stele sau de statistici, ci de noi înșine. Recunoaște că a ajuns un neurochirurg bun datorită faptului că a descoperit capacitatea înnăscută pe care i-a dat-o Dumnezeu și s-a perfecționat, punându-și la lucru mâinile înzestrate. Medicul primar neurochirurg, care a conceput și a coordonat cu succes numeroase operații pe creier, nu este altul decât puștiul care altădată colinda mahalalele orașului Detroit.
Volumul „MANIFEST. Chemați să fim creștini creativi” provoacă cititorii să își facă curaj pentru a gândi și a trăi creativ, promițându-le totodată rezultate nebănuite, uimitoare.
Fiecare dintre cele 31 de eseuri incluse în carte a fost scris de un specialist într-un anumit domeniu — scriitori, pictori, oameni de televiziune, pastori, arhitecți, editori, profesori, istorici, oameni de știință ș.a.m.d. Și fiecare eseu își propune să atragă atenția asupra nevoii de creativitate atât în viața personală, cât și în societate și în comunitățile în care trăim. Creativitatea este văzută ca instrument eficient pentru creșterea calității experiențelor de viață și pentru îmbunătățirea experienței creștine în sânul bisericilor.
Fiind o carte scrisă de autori creștini, „MANIFEST” oferă, desigur, o perspectivă creștină asupra creativității. Creativitatea nu este un moft sau un aspect secundar, ci un atribut al Dumnezeului Creator, pe care El l-a sădit în identitatea fiecărei ființe. Nu doar muzicienii și pictorii sunt persoane creative — susțin autorii eseurilor din carte —, ci orice om are acest potențial minunat de a „gândi în afara cutiei”, de a ieși din rutină și plictis și de a face lumea mai frumoasă.
„MANIFEST” este cel de-al 6-lea volum apărut în colecția „Cărțile lui Doru Gălbenuș”.
Despre editori
Nathan Brown este autorul a 6 cărți (I Hope, Nemesis Train etc.) și a numeroase articole publicate în reviste din întreaga lume. Locuiește în apropiere de Melbourne, Australia.
Joanna Darby este pictoriță. Lucrările sale au fost expuse în galerii din Australia, iar unele fac parte din colecții particulare din Noua Zeelandă, Canada și Marea Britanie.
Acest Manual al Bisericii este expresia modului în care Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea înțelege viața creștină, organizarea și disciplina bisericilor locale, pe baza principiilor din Sfânta Scriptură. Manualul Bisericii reprezintă autoritatea Conferinței Generale întrunite în sesiune legal constituită.
Lucrarea de față se adresează pastorilor, pastorilor asistenți, studenților și slujbașilor bisericii, în dorința și din necesitatea de a stabili faptul că adevărurile susținute de Biserica AZŞ își au izvorul și temelia în Sfânta Scriptură, fiind în armonie cu "credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna".
Odată cu trecerea timpului, confesiunile creștine tind să se secularizeze și să se instituționalizeze, pierzându-și mult din identitate și din pasiunea misionară.
„Am fost botezat și am devenit membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea! Și acum, ce fac?” Probabil aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o, de-a lungul timpului, majoritatea celor care au trecut prin experiența spirituală a convertirii și a botezului.
Manualul ucenicului poate fi extrem de folositor în a-i transforma pe mai vechii sau mai noii credincioși în misionari activi ai mesajului adventist. Modul în care este organizat, caracterul lui complet, fidelitatea lui față de Biblie și claritatea lui sunt remarcabile. Dar nestemata cea mai importantă este conținutul lui. Nu lipsește nimic din ceea ce este important pentru a fi un bun ucenic adventist de ziua a șaptea. Orice adventist ar trebui să citească și să practice conținutul acestei cărți.
Numele lui Marie Curie este foarte cunoscut. Dar ce anume știm despre această femeie de știință care a fost laureată cu două Premii Nobel? Cartea scrisă de Christine Schulz-Reiss le povestește copiilor viața faimoasei cercetătoare, de la nașterea în Polonia secolului al XIX-lea, trecând prin anii copilăriei, marcați de sărăcie și de viață grea, apoi prin anii lungi dedicați studiului și cercetării (într-o epocă în care accesul femeilor în lumea științelor se făcea cu dificultate) și ajungând până la etapa deplinei maturități, când Marie Curie a făcut descoperiri uimitoare, cu riscul propriei sănătăți. Marie Curie a contribuit la lupta împotriva cumplitei boli care este cancerul și a format, ca profesoară, viitoare generații de cercetători și oameni de știință. Sfatul primit de la tatăl său – „Ați putea pierde totul, dar ce aveți în cap nu vă poate fi luat de nimeni și de nimic.” – a călăuzit-o toată viața.
Christine Schulz-Reiss (n. 1956) a studiat literatură germană, istorie și științele comunicării. A lucrat pentru diverse ziare din Germania, întâi ca reporter, apoi ca director adjunct al secției de reportaje al unui cotidian din München. Ulterior, a lucrat ca jurnalist independent și s-a orientat către scrierea de cărți pentru adolescenți și copii.
Regina Kehn trăiește în Hamburg (Germania) și ilustrează albume și cărți pentru copii. A ilustrat texte scrise, între alții, de: Cornelia Funke, Michael Ende, Franz Kafka, Philip Kerr.
Anul 1517 îl face faimos pe un bărbat anume. Atât de faimos, încât, chiar și astăzi, cinci sute de ani mai târziu, mulți oameni încă asociază anul 1517 cu numele lui: Martin Luther.
În 1517, el a publicat 95 de teze care au declanșat o adevărată mișcare. A început astfel o luptă pentru autoritate în Biserica Catolică, luptă care a zguduit și, în cele din urmă, a divizat lumea creștină până astăzi. Ceea ce a început cu o dispută universitară s-a încheiat în 1530 cu o declarație protestantă – „Mărturisirea de credință de la Augsburg”. A fost nașterea bisericilor protestante.
În cartea aceasta, autoarea Meike Roth-Beck povestește despre viața palpitantă a lui Martin Luther și, totodată, prezintă câteva dintre cele mai importante teze ale sale, explicându-le pentru copii.
Ilustrațiile geniale ale lui Klaus Ensikat dau viață perioadei de sfârșit a Evului Mediu. Cartea aduce în atenția copiilor o parte semnificativă din istoria creștinismului și a lumii.
Această carte este o comoară spirituală care aduce în prim-plan mesaje divine și îndrumări esențiale pentru credincioși. Ellen G. White, prin viziunile și experiențele sale, oferă sfaturi practice despre disciplina bisericii, pregătirea pentru venirea lui Hristos și viața de credință. Cartea abordează subiecte precum sfințenia, unitatea în Hristos și importanța familiei, toate prezentate cu o claritate și o putere care inspiră și întărește.
Povestea personală a autoarei, de la copilăria marcată de încercări până la descoperirea chemării divine, adaugă o dimensiune umană profundă.
Vol. 2 al seriei Mărturii pentru Biserică, de Ellen White, este plin de învățături spirituale și sfaturi practice pentru viața creștină. Cartea abordează teme esențiale precum dragostea față de cei greșiți, importanța reformei în cămin, lupta cu egoismul și necesitatea unei vieți echilibrate din punct de vedere spiritual și fizic. Prin povești personale și mesaje primite în viziuni, autoarea îndrumă cititorii spre o relație mai autentică cu Dumnezeu și o implicare mai profundă în comunitatea bisericii.
Ellen White subliniază rolul compasiunii, al rugăciunii și al credincioșiei în fața provocărilor zilnice. Ea oferă perspective clare asupra modului în care putem cultiva o viață de bunătate, hărnicie și devotament. Cartea este o comoară pentru cei care caută să-și aprofundeze credința și să trăiască în conformitate cu principiile biblice.
Lucrarea misionară internă, metode eficiente de abordare a zonelor albe, publicaţiile şi lucrarea de răspândire a lor, lucrarea în oraşe, implicarea laicilor în diferitele ramuri de activitate, lucrarea în domeniul sănătăţii, lucrarea pentru cei marginalizaţi, libertatea religioasă, nevoia de unitate, credincioşia în administrare sunt temele abordate în acest volum de Mărturii pentru biserică. Dacă nu am şti că aceste solii au fost scrise în perioada 1904-1909, deci cu peste 100 de ani în urmă, am putea să credem că avem în faţă o listă cu priorităţi din planurile şi proiectele Bisericii din România din aceste zile.
Câteva dintre mărturiile cuprinse în acest volum au fost date de Ellen White cu ocazia ultimei sale participări la o Sesiune a Conferinţei Generale, în 1909, când era în vârstă de aproape 80 de ani. Lucrarea începută cu o mână de credincioşi şi organizată în 1863 sub conducerea unui comitet alcătuit din trei persoane crescuse în mod minunat – se ajunsese la 85 000 de membri, 1 200 de slujitori, iar Conferinţa Generală era organizată pe departamente, diviziuni şi uniuni, împărţindu-se astfel povara răspunderii între cei aflaţi în câmpurile din diferite părţi ale lumii. În toate acestea, se vedea clar cum Dumnezeu a condus Biserica şi lucrarea Sa pas cu pas, prin sfaturile, îndemnurile, mustrările, încurajările şi descoperirile date la timpul potrivit prin mesagerul ales de El.
„Cuvântul prorociei, făcut și mai tare” tocmai prin aceste împliniri aducătoare de roade care se văd, este pus acum în mâna celor care doresc să ia aminte la el.
Acest volum acoperă perioada 1875-1881, ani caracterizați de o extindere rapidă a lucrării bisericii în toate direcțiile - misiune, publicații, construire de biserici și sanatorii, promovarea temperanței, marile adunări de tabără, Colegiul Battle Creek.
Volumul cuprinde mesaje care au o legătură directă cu toate aceste ramuri ale lucrării din acea perioadă, însă pune accentul, în primul rând, pe experința personală a lucrătorilor și membrilor bisericii, nu pe aspectele administrative. Sunt abordate subiecte practice precum :
- Satisfacerea apetitului;
- Nevoia de disciplină în familie;
- Importanța stăpânirii de sine;
- Integritate în afaceri;
- Căsătorii nebiblice;
- Simplitatea în îmbrăcăminte;
- Iubirea de lume;
- Pregătirea pentru venirea lui Hristos;
Marturii pentru biserica, volumul 5, autor E. G. White