– Are nevoie de un răspuns acum! se văită Clayton, lipindu-și telefonul de cămașă, ca să nu se audă ce spunea.

– Am mai vorbit despre asta, a răspuns mama lui Clayton cu calm. Nu credem că este bine să ieși singur cu Mara.

– Nu ieșim singuri. Mergem până la mall. Nu aveți încredere în mine?

– Nu este vorba de încredere, Clayton. Nu este înțelept să te pui într-o situație în care...

– Copiii de la biserică merg la un meci de hochei în seara aceasta, a întrerupt-o tatăl lui. Spuneai că poate te duci și tu. De ce nu o inviți pe Mara să meargă cu tine? Plătim noi. Poți să îi faci cinste.

Problemă rezolvată, credeau mama și tata. Nu și Clayton.

– Nu vreau să o duc pe Mara în preajma copiilor de la biserică. Va crede că sunt unul dintre ei.

Citește Proverbele 16:18

Ce se întâmplă când crezi că poți supraviețui singur în calitate de creștin?

Poate că nu vei fi ispitit să privești filme nepotrivite sau să navighezi pe site-uri pe care nu ai vrea să le vadă mama ta sau să te strecori într-un cazinou ca să îți pariezi banii de facultate. Dar s-ar putea ca uneori să visezi că îți părăsești prietenii creștini pentru lucruri mai mari și mai importante.

S-ar putea să râzi dacă unii oameni – cum ar fi părinții tăi – cred că te clatini pe gardul dintre credință și părăsirea lui Dumnezeu, dintre a trăi ca un creștin și a renunța la credința ta. Dar cei mai mulți oameni care se opresc din a mai fi creștini nu aleargă cu viteză și sar gardul pentru a ajunge pe partea cealaltă. Încearcă să umble încet pe gard.

Atunci au nevoie ca alți credincioși să le spună să se dea jos. De exemplu, atunci când vor să iasă la întâlniri cu necreștini sau când decid că ar vrea să facă orice ca să fie populari sau când aleg să acorde o importanță extraordinară unor lucruri minore, precum hainele sau banii.

Dacă ignori rugămințile prietenilor tăi și continui să umbli pe gard, mai devreme sau mai târziu, vei aluneca. Nu fi surprins dacă te va durea să cazi pe partea cealaltă. Nu este nimeni acolo care să te prindă.

Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii.
Proverbele 16:18

 

– Inversul numitorului comun este înmulțit cu rădăcina pătrată a cosinusului algebric, mormăie profesorul tău, ceea ce, desigur, demonstrează că dacă x este mai mare sau egal cu y, atunci z este produsul negativ al unui număr imaginar.

Restul este în ceață. Domnul Ultraplictisitor continuă lecția, prea preocupat ca să vadă că îți pierzi cunoștința în spatele clasei. În timp ce te îndrepți spre tărâmul viselor, te întrebi dacă există legi împotriva faptului că un profesor este atât de plictisitor.

După jumătate de oră, sună clopoțelul.

Te trezești șocat.

Te chinui să deschizi ochii și îl vezi pe ultimul tău coleg ieșind din clasă. Mergi împleticindu-te în urma lui și nu pricepi de ce nimeni nu te-a trezit.

Ai vrea să crezi că este doar un vis, numai că nu este.

Citește Psalmii 55:12-14

Când ai fost rănit de un prieten? Care este cea mai bună șansă a ta să eviți o astfel de durere în viitor?

Vă ironizați unul pe altul. Vă spuneți secrete și vă vorbiți pe la spate. Împrumutați fără să cereți (adică furați) unul de la altul. Vă aruncați șicane împletite cu mici adevăruri usturătoare. Vă supărați unul pe altul și nu vă spuneți de ce. Până și cele mai bune prietenii alternează între bunătate și despărțire, dragoste și certuri, vremuri bune și răutate.

Te rănesc. Îi rănești la rândul tău. Așa este viața cu prieteni. Chiar așa să fie?

„Un prieten” adevărat, spune Proverbele 18:24, „ține mai mult la tine decât un frate”. Și Eclesiastul 4:10 spune: „Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul”. Deci ce se întâmplă atunci când prietenii tăi te înjunghie în loc să îți rămână aproape?

Nimeni nu vrea să treacă singur prin viață. Dar nu orice prieten te poate ajuta. Ai nevoie de prieteni care să te împiedice din a te face de râs. Prieteni care să te trezească înainte să începi să sforăi în clasă. Și prieteni care îți rămân aproape chiar și când ai cămașa udă. Dar ai parte de acest comportament numai când ai prietenii care trebuie.

Nu un vrăjmaş mă batjocoreşte, căci aş suferi; nu potrivnicul meu se ridică împotriva mea, căci m-aş ascunde dinaintea lui.
Psalmii 55:12

 

Mayerly Sanchez își amintește de un bun prieten care a murit în urmă cu doi ani.

– În ziua în care a murit, șoptește Mayerly, ne jucasem fotbal pe stradă.

Înjunghiat într-o luptă între clanuri într-o suburbie din Bogota, Columbia, Milton a fost unul dintre cei treizeci de mii de oameni care au murit violent în țara lui în anul acela.

La înmormântarea lui, Mayerly a jurat să militeze pentru pace.

Mayerly conduce acum o mișcare națională pentru pace în care sunt înscriși aproape trei milioane de copii. Lucrarea lor a influențat mai mult de zece milioane de columbieni să voteze „da” pentru un mandat cetățenesc pentru pace, care pune accentul pe iubire, acceptare, iertare și lucrare.

Discută legislația cu congresmenii columbieni și vorbește în cadrul unor conferințe la universități de prestigiu. A fost nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace. Are paisprezece ani.

Citește Matei 5:9

Cum poți aduce pacea într-o lume în război?

Statistic vorbind, 98,6% dintre participantele la orice concurs de frumusețe defilează pe podium și spun că cea mai mare dorință a lor este pacea mondială. (Imediat după a obține un păr bogat, unghii făcute și o casă ca a lui Barbie, lângă plajă.)

Mint pentru a câștiga o coroană falsă. Mayerly însă face lucruri reale pentru a încerca să oprească crimele dintr-o țară cu o rată a omuciderilor de cincizeci de ori mai mare decât cea a Statelor Unite.

Pentru Mayerly, a fi împăciuitoare este parte din viața ei zilnică.

„Auzim multe despre pace în mass-media”, a spus un columbian în vârstă de cincisprezece ani, „dar Mayerly ne-a învățat că pacea trebuie pusă în practică. Dacă vedem doi prieteni luptându-se, trebuie să intervenim și să încercăm să îi motivăm să se împace”.

Lupta lui Mayerly pentru pace nu a început cu oprirea magnaților drogurilor și a bătăușilor lor. A început cu modul în care ea se comporta acasă și în grupul ei de prieteni. Lucrarea ta pentru pace începe cu modul în care îți tratezi frații atunci când sunt obraznici și pe pacostea care stă în spatele tău la ora de științe.

Poate că nu o să câștigi un Premiu Nobel. Dar când aduci pacea între prietenii tăi care se ceartă, într-o familie dezbinată sau între niște dușmani de moarte, le arăți că aparții Prințului păcii (Isaia 9:6,7).

Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!
Matei 5:9

 

Întrebarea mamei tale fusese destul de nevinovată:

– Cum a fost la petrecere?

– O, bine, ai mințit.

Cum puteai să îi spui mamei tale că toată seara te-ai simțit de parcă aveai respirație urât mirositoare sau de parcă miroseai a transpirație și aveai o ciupercă incurabilă între degetele de la picioare. Kelly se tot uita în jur ca să găsească un partener mai bun de conversație. Când ai încercat să vorbești cu Craig, a plecat să umble la boxe – de șase ori în timpul unui cântec. Cory a plecat de patru ori să aducă mai mult suc, iar Sheri a stat într-un colț toată seara, cu nasul în urechea unui tip, spunându-i glume proaste și șușotindu-i câte în lună și stele.

Ce este în neregulă cu tine?

Probabil că nimic. Dar atâta vreme cât te străduiești să intri în cercul restrâns dintr-o clasă, o petrecere, o echipă sau chiar grupul tău de prieteni, vei fi nemulțumit de rezultate. Există o cale mai bună de a găsi prietenie.

Citește Proverbele 18:24

Ce se întâmplă când te străduiești prea tare să fii popular?

Dacă singurul tău scop este să fii cât mai popular, vei ajunge la distrugere. Vei fi forțat să vii în întâmpinarea așteptărilor celor pe care vrei să îi impresionezi – să fii cine nu ești, să faci lucruri pe care nu vrei să le faci și să spui lucruri pe care nu le-ai spune în mod normal. În plus, popularitatea ta durează numai atâta vreme cât frumusețea și creierul tău sunt la înălțime. Apoi ești exclus și altcineva îți ia locul. Este mai bine să găsești un prieten bun, care „ţine mai mult la tine decât un frate”, decât o mulțime de fani care te controlează și te folosesc.

S-ar putea să nu îi întâlnești pe acei prieteni apropiați la petreceri. Ionatan și David s-au întâlnit în tinerețe după ce David l-a învins pe uriașul Goliat și a fost adus înaintea tatălui lui Ionatan, regele Saul. S-au întâlnit pentru că David a făcut ce era bine (1 Samuel 18:1-4). Rut și Naomi au rămas împreună în vremurile dificile (Rut 1). Apostolul Pavel a devenit prietenul și mentorul lui Timotei când Timotei și-a început slujirea în adolescență (2 Timotei 1:6).

Poate că mulțimea nu te va accepta și nu te va aprecia niciodată așa cum ești. Dar Îi poți cere lui Dumnezeu să te ajute să găsești un prieten adevărat în mijlocul mulțimii.

Cine îşi face mulţi prieteni îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate.
Proverbele 18:24

 

Miki stătea pe bordura din parc, plângând:

– Nu vreau să mă vadă așa. M-am săturat de ei. Shawna a început totul. A spus că sunt urâtă și m-a vorbit pe la spate, chiar dacă spunea că sunt prietena ei cea mai bună. A spus că am încercat să îi fur iubitul. Am stat trei ore împreună cu el. Doar am vorbit. Nu este ilegal, nu-i așa? Nu sunt o ușuratică. Ea este. Apoi, în urmă cu trei săptămâni, a spus niște lucruri îngrozitoare despre mine – lucruri pe care eu nu le-aș spune despre nimeni.

Miki a început să plângă din nou.

– Când am încercat să mă apăr, situația s-a înrăutățit. Au trecut trei săptămâni de atunci și niciunul dintre prietenii mei nu a vorbit cu mine. Toți mă urăsc acum. Și eu o urăsc pe ea.

Citește 1 Petru 2:19-23

De ce să îi ierți pe oamenii care te-au rănit?

Îi strici telefonul surorii tale, și te face să îi cumperi unul nou. Nu te duci la antrenament, și rămâi pe banca de rezerve. Întârzii la școală, și primești detenție.

Ai fost pedepsit. Ai meritat-o. Mare lucru! Treci peste.

Dar nu meriți orice lucru rău care ți se întâmplă – ca atunci când oamenii mint despre tine, râd de convingerile tale, te învinuiesc pentru ceva ce nu ai făcut sau îți pun la îndoială intențiile ori prietenia. Sau când te fură ori încep să spună tuturor despre orice greșeală oricât de mică.

Da, Isus a spus că cei credincioși ar trebui să întoarcă și celălalt obraz (Matei 5:39). Asta nu înseamnă să îi lași pe oameni să te pălmuiască. Isus a spus să îi confrunți pe oamenii care te rănesc și să îi eviți dacă nu se schimbă (Matei 18:15-17).

Chiar dacă poți schimba o situație rea, rănile tale nu vor dispărea dacă continui să păstrezi ura în inima ta. Dușmanii tăi tot te vor lovi în inimă, și ura nu face decât să te încătușeze și să te sufoce. Nu te vei simți liber până când nu îi vei ierta.

Isus a iertat rugându-Se pentru oamenii care L-au rănit (Luca 23:34). Apoi a refuzat să facă un plan de răzbunare sau să răspundă cu alte insulte. L-a lăsat pe Dumnezeu să Îl apere.

Iertându-Și dușmanii, Isus a luptat să scape de ei.

Iertarea te ridică de pe bordură și te readuce la viață.

Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri [...], ci Se supunea dreptului Judecător.
1 Petru 2:23