Ieri s-a încheiat primul capitol al cărții Apocalipsa din Enigmele Bibliei. Daniel și Apocalipsa – Scrisoare deschisă către biserici,.
Dacă dorești să participi și la concurs, iată link-ul pentru test – https://forms.gle/WX1CTvbrZo42skN86
Nu uita că ai la dispoziție doar 24 de ore pentru a trimite testul completat.
Astăzi vom continua lectura cu prima parte din capitolul 2 – Jihadul creștin.
Ne bucurăm că ești parte din echipa celor care citesc consecvent!
*
JIHADUL CREȘTIN
(Apocalipsa 4:1 – 8:1)
ȘAVUOT
Într-adevăr, ușa din Apocalipsa 3 răspunde unei alte uși – cea „deschisă în cer”, din Apocalipsa 4. Vocea Fiului omului îi vorbește din nou lui Ioan. De data aceasta însă, îi spune să se „suie” la El (Apocalipsa 4:1). Acolo, vede că „în cer era pus un scaun de domnie, și pe scaunul acesta de domnie ședea Cineva” (vers. 2).
Apocalipsa este cartea din Noul Testament care conține cele mai multe referiri la tron. Dintre cele 62 de ocazii în care apare cuvântul grecesc pentru „tron” în Noul Testament, 47 sunt în Apocalipsa, urmate de numai 4 în Evanghelia după Matei. Motivul tronului este important pentru Ioan. Aluzia la acest „scaun de domnie” îi are în vedere atât pe contemporanii profetului – preocupați de tronurile pământești, în special de cel al cezarului –, cât și pe oamenii de azi, pentru care tronul nu mai este nimic altceva decât un vestigiu al monarhiei. Apocalipsa înmulțește aluziile la tronul lui Dumnezeu, reamintindu-ne că există, cu adevărat, „în cer (…) un scaun de domnie”, unul mai presus de orice alt tron. „Scaun[ul] de domnie” este termenul-cheie al capitolului 4. Din cele 47 de ocazii în care este folosit în Apocalipsa, 14 se regăsesc numai în capitolul 4.
Ioan nu face altceva decât să menționeze tronul, fără vreo încercare de a-l descrie. Cât privește persoana așezată pe tron, Ioan descoperă că nu o poate descrie. Aici însă, el devine poetic și o compară cu trei pietre prețioase: jasp (iaspis), sardiu și smarald. Această combinație specială este semnificativă, deoarece pieptarul marelui-preot al Israelului conținea aceleași trei pietre prețioase (Exodul 28:17-20). Este singurul loc din Scriptură unde sunt menționate toate trei împreună. Ioan nu vede prea mult din misterioasa persoană care stă pe tron, cu excepția celor trei pietre prețioase. Intenția este din nou aceea de a evoca templul.
Curcubeul de deasupra tronului adaugă la grandoarea lui. Ne aduce aminte și de curcubeul speranței, care a apărut după potop. Simbol al harului, curcubeul mai temperează aura de justiție care înconjoară tronul. În mijlocul „fulgere[lor], glasuri[lor] și tunete[lor]” (Apocalipsa 4:5) – elemente premergătoare haosului istoric iminent și mâniei lui Dumnezeu1 – curcubeul este semnul iubirii lui Dumnezeu, care, alături de dreptatea Sa, aduce mântuire și oferă speranță. Curcubeul este și „arătarea slavei Domnului” (Ezechiel 1:28), adică manifestarea infinitei Sale măreții și puteri. Marele arc cuprinde cerul și pământul, totalitatea universului.
În jurul tronului stau 24 de bătrâni. Vârsta îi identifică cu acel judecător cu păr alb din Apocalipsa 1:14, iar poziția – ca și El, stau așezați pe tronuri – denotă calitatea lor de judecători2. Cei 24 de bătrâni îi reprezintă deci pe cei despre care scrisoarea către Laodiceea spune că au „biruit” – cei invitați să stea pe tron alături de Fiul omului (Apocalipsa 3:21) și să Îl ajute să judece. Însă abia în capitolul 20 vor fi descriși în postura de judecători activi. Deocamdată, ei nu fac decât să-I aducă laudă și adorare lui Dumnezeu (Apocalipsa 4:9-11). În capitolul următor, vedem că datoria lor implică și transmiterea mai departe a „rugăciunil[or] sfinților” (Apocalipsa 5:8), iar unul dintre ei chiar îl ajută pe Ioan să-i identifice pe cei ce fac parte din rămășița finală (Apocalipsa 7:13,14). Astfel de responsabilități reflectă mai degrabă o activitate de preot decât de judecător. Și totuși cele două roluri nu sunt neapărat incompatibile. Așezați pe tronuri, ei sunt, asemenea marelui-preot, învestiți cu o dublă datorie – de preot și de judecător, un cuplu de funcții care datează de pe vremea lui Moise, când preotul era și judecător3.
NOTE
1. Vezi Iov 37:4; cf. Apocalipsa 11:18,19; 14:2 etc.
2. Cf. Apocalipsa 20:4.
3. Deuteronomul 17:9; cf. Ieremia 18:18.