Între voi să nu fie aşa. Ci, oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru.
Matei 20:26
Paştele se apropia şi Isus ştia că nu mai era mult până când avea să fie trădat. El le-a explicat lucrul acesta ucenicilor mai clar decât până atunci, dar ei nu se gândeau decât la Împărăţia pe care erau convinşi că El urma să o întemeieze pe pământ. Erau siguri că evenimentul acesta era aproape.
În contextul acesta a intrat în scenă mama lui Iacov şi a lui Ioan cu cererea ca fiii ei să se aşeze la dreapta şi la stânga lui Isus în Împărăţia viitoare. Isus ştia ce se afla în inima acestei mame. El ştia că fiii ei erau profund ataşaţi de El. Nu a mustrat cererea ei, ci a plasat-o într-un context mai profund.
Când au auzit cererea pe care au făcut-o Iacov şi Ioan prin mama lor, ceilalţi ucenici s-au supărat foarte tare. Cu toţii îşi doreau să ocupe acele poziţii mult râvnite. Între ei a apărut iar disputa cu privire la cine urma să fie cel mai mare în Împărăţia lui Dumnezeu.
Isus le-a spus că întâietatea în Împărăţia Sa se baza pe alte principii decât cele din lume. Împărăţiile lumii se bazează pe influenţă, bogăţie şi putere. Însă în Împărăţia cerului, întâietatea se bazează pe slujirea altora – fapt ilustrat cel mai bine de Însuşi Isus. Dorinţa lor de a ocupa poziţiile cele mai înalte era o reflectare a împărăţiei lui Satana.
„Principiile şi chiar cuvintele Mântuitorului, în frumuseţea lor divină, au rămas în memoria ucenicului iubit. În ultimele sale zile, povara mărturiei lui Ioan către biserici era: ’Vestirea pe care aţi auzit-o de la început este aceasta: să ne iubim unii pe alţii.’ [1 Ioan 3,11]
Acesta era spiritul care domnea în prima biserică. După revărsarea Duhului Sfânt, ’mulţimea celor ce crezuseră era o inimă şi un suflet. Niciunul nu zicea că averile lui sunt ale lui’. ’Căci nu era niciunul printre ei care să ducă lipsă de ceva.’ (Fapte 4,32.34)” (Hristos, Lumina lumii, pag. 551)
Principiul slujirii din inimă a fost ilustrat de Domnul Isus în viaţa Sa pe pământ, iar noi trebuie să trăim urmând exemplul Său.