Ezechia… a făcut ce este bine, ce este drept, ce este adevărat, înaintea Domnului, Dumnezeului său. A lucrat cu toată inima şi a izbutit în tot ce a făcut pentru Casa lui Dumnezeu, pentru lege şi pentru porunci, ca să caute pe Dumnezeul său.
2 Cronici 31:20,21
Domnia lui Ezechia a fost într-un contrast izbitor cu domnia tatălui lui, Ahaz. Imediat după ce a urcat pe tron, el a restabilit serviciile de la templu neglijate atât de mult timp, colaborând cu leviţii care au rămas credincioşi chemării lor sfinte. El i-a chemat pe preoţi să i se alăture în realizarea reformelor necesare şi să înceapă imediat.
Cu ocazia primului serviciu religios care a avut loc după restaurarea templului, conducătorii cetăţii s-au unit cu Ezechia, cu preoţii şi cu leviţii ca să caute iertare pentru păcatele naţiunii. Oamenii ascultau acum cuvintele lui Mica şi Isaia cu o încredere înnoită. Paştele nu mai fusese sărbătorit la nivel naţional de mulţi ani şi Ezechia a făcut un lucru care părea imposibil: i-a invitat pe credincioşii din Regatul de Nord să li se alăture credincioşilor din Ierusalim. Străzile au fost curăţate de altarele idolatre construite în timpul domniei lui Ahaz.
„A fost mare veselie la Ierusalim. De pe vremea lui Solomon, fiul lui David, împăratul lui Israel, nu mai fusese la Ierusalim aşa ceva.” (2 Cronici 30,26)
„Domnia lui Ezechia a fost caracterizată printr-o serie de providenţe remarcabile, care au descoperit popoarelor din jur că Dumnezeul lui Israel era cu poporul Său. Reuşita asirienilor în cucerirea Samariei şi în răspândirea rămăşiţelor sfărâmate ale celor zece seminţii printre popoare, în timpul primei părţi a domniei lui, i-a condus pe mulţi să pună la îndoială puterea Dumnezeului evreilor. […] Abia peste câţiva ani, spre încheierea domniei lui Ezechia, urma să se demonstreze înaintea popoarelor lumii dacă zeii păgânilor pot învinge până la urmă.” (Profeţi şi regi, pag. 339)
Reforma este rezultatul consacrării conducătorilor. Ce pot să fac astăzi – în familie sau la biserică – pentru a exercita o influenţă bună?