Cu toții am auzit de EQ –  inteligența emoțională. Despre IQ – coeficientul de inteligență – știm ceva mai multe. Dar iată că acum aflăm despre IR – inteligența relațională – şi despre modul în care cele trei se influențează unele pe altele.

În cartea Inteligenta relațională, dr. Dharius Daniels tratează argumentat și cu multe exemple acest tip de inteligență – relațională –, care influențează major și profund conexiunile interumane.

La baza a tot ceea ce suntem, simțim și facem stau emoțiile, care, dacă nu sunt identificate corect, conștientizate și evaluate, ne vor crea mari probleme de relaționare atât la nivel personal, cât şi profesional.

Autorul vorbește despre prieteni şi prietenie, despre Cineva care a reușit să aibă relații perfecte, deoarece prietenia şi prietenii reprezintă ideea Lui. Ideea lui Dumnezeu.

Iată o parte din întrebările la care această carte oferă răspunsuri:

  • Ce caut la o prietenie? De ce a creat Dumnezeu relațiile? După ce te cunosc mai mult nu te iubesc mai puțin?
  • În ce categorie te încadrezi? Îmi ești prieten, asociat, ucenic, mentor sau poate consilier?
  • De ce repetăm greșelile în relațiile noastre? Cum gestionăm emoțiile şi cât influențează acest lucru inteligența relațională?
  • Ai curaj şi dragoste să impui limite? Pot identifica momentul când o relație trebuie să se încheie? Dar cu respingerea cum să procedez?

Extrem de interesant este că dr. Dharius Daniels răspunde acestor întrebări şi multor altora cu exemplificări nu doar din viața cotidiană, ci și din timpuri biblice. Un demers inedit.

Îți doresc spor la citit!