Cartea Apropierea și întârzierea parusiei este rodul unui studiu de peste 10 ani. M-a pasionat subiectul acesta pentru că, la vârsta de 13 ani, când am intrat eu în Biserica Adventistă, am auzit mai multe predici, mai multe îndemnuri că sfârșitul este aproape și asta m-a făcut un student serios al acestui subiect – al apropierii sfârșitului timpului.

Cu vremea, am intrat în școală, am absolvit școala și m-am ocupat de subiectul acesta din ce în ce mai serios și cu unelte mai științifice. Astfel, această carte a ajuns să se constituie într-un studiu istoric, un studiu teologic și un studiu biblic al textelor care se ocupă de timpul revenirii lui Isus.

Are în titlu cuvintele „apropiere” și „întârziere” pentru că, într-adevăr, găsim în Scriptură atât texte care subliniază că sfârșitul este aproape – acestea sunt majoritare –, cât și unele texte, mai puține, care transmit ideea că nu vine imediat, așa cum așteptau cei care trăiau în primul secol.

În această carte găsiți, așadar, istoria așteptării în biserica creștină din secolul II până în secolul XIX, o parte a teologiei secolului XX, precum și textele biblice prin care testăm atât istoria, cât și teologia.

Una dintre ideile majore pe care cartea aceasta le subliniază este că sfârșitul este aproape. Este aproape dintotdeauna. Este aproape după cum o dovedește așteptarea creștinilor. Este aproape pentru că textul biblic o spune în repetate rânduri și este aproape dacă ne uităm în jur.

Îți recomand această carte, dacă te preocupă sfârșitul timpului. Îți recomand această carte, ca să descoperi în ea o perspectivă echilibrată. Una care, deși recomandă o așteptare a sfârșitului apropiat, nu recomandă spiritul acela care se tulbură repede de tot ce se întâmplă în jur. Ci o așteptare matură, care depinde mai mult de textul biblic decât de știrile din ziar sau decât de contextul în care ne găsim.