Anul trecut am primit la sediul Editurii Viață și Sănătate vizita pastorului Paul Boeru, pastor în Melbourne, Australia, doctor în istorie, autorul cărții Daniel – drumul sclaviei.
Când v-ați îndrăgostit de Daniel prima dată?
Când eram copil. Relatarea biblică a celor trei tineri din cuptorul de foc a fost semnificativă în viața mea. La un moment dat, am fost exmatriculat din școală datorită credinței și mi-am spus atunci că aceasta nu e nimic față de ce au îndurat cei trei tineri.
Când am fost în armată, am încercat să pun în aplicare principiile cărții lui Daniel. Îmi aduc aminte că am vorbit cu sergentul despre principiile din capitolul 1 din Daniel și am găsit înțelegere la el. Mi s-a părut interesant că ceea ce Daniel a trăit poate fi exemplificat și aplicat în viața noastră.
Pe de altă parte, dintotdeauna am fost atras de profeții – cartea Tragedia veacurilor este prima carte creștină pe care am citit-o la 13 ani – iar profețiile lui Daniel sunt unice, de bază în escatologia creștină.
Este o carte scrisă la persoana I. Cum v-ați identificat cu Daniel, dincolo de perioada serviciului militar?
Mi-am dorit ca scrierea istoriei lui Daniel să fie în stilul unei schițe autobiografice, pentru ca prin ochii lui, prin experiența lui să poată fi văzut Dumnezeu. Daniel Îl prezintă pe Dumnezeu în mod unic și aceasta am vrut să scot în evidență.
Daniel a fost totdeauna un personaj de referință în viața mea. Mi-am ghidat viața și încă mi-o ghidez după modul lui de a gândi. Așa cum Îl vede Daniel pe Dumnezeu, așa Îl văd și eu.
Cartea conține nenumărate trimiteri la simțămintele persoanjelor, spre deosebire de textul biblic, unde nu avem tabloul acesta atât de detaliat. Este cartea aceasta și o provocare de a încerca să studiem Biblia din această perspectivă, aceea de a ne imagina trăirile emoționale ale celor implicați?
Din nefericire, limba ebraică este foarte săracă în bagajul lexical, vocabularul biblic limitându-se la 400 de cuvinte. Daniel, ca evreu, nu exprimă ceea ce a simțit în anumite momente cruciale din istoria sa de viață, dar realitatea este că Daniel a fost un personaj real, un om ca și noi, cu simțăminte puternice, foarte inteligent, foarte înțelept și în același timp iubitor și amabil.
Ce a fost cel mai dificil să scrieți din experiența lui Daniel?
Au fost ocazii în care, meditând la evenimentele din viața lui Daniel, mi-au dat lacrimile. Una dintre aceste ocazii a fost când Daniel a fost nevoit să îi înmormânteze pe cei trei prieteni ai lui de-o viață. De asemenea, mi-a fost foarte dificil să scriu despre moartea lui Daniel.
Dar pentru mine, cea mai puternică imagine pe care am descris-o a fost a lui Daniel în groapa cu lei.
Cine sunt destinatarii acestei cărți?
Intenția mea inițială a fost să trezesc interesul pentru istorie și profeție în cei care nu se simt așa atrași de acest domeniu. Sunt mulți oameni credincioși, oameni valoroși, care nu au o inclinație spre istorie sau profeție cum am avut eu. Pe de altă parte, cărțile de istorie rareori sunt atractive pentru cititor.
Acestea au fost motivațiile care m-au impulsionat să creez o ficțiune realistă, să aduc istoria înaintea oamenilor într-o formă atractivă.
70% din conținutul celor 10 volume ale acestui demers literar este istorie, iar ficțiunea este liantul care unește evenimentele biblice, istorice și profetice.
Categoria de vârstă pe care am avut-o în minte a fost cea a tinerilor, în speranța că vor fi atrași de acest stil de abordare a istoriei.