Ai pleca din Anglia spre China cu trenul? Dar dacă ți-aș spune că la granița cu Manciuria te așteaptă războiul? Ai traversa o parte din Siberia pe jos? Și… ai face această călătorie pentru că ai simțământul că este voia lui Dumnezeu să le vorbești personal unor oameni a căror limbă nu o cunoști?

Ei bine, eroina noastră a făcut toate cele de mai sus și, după aproape 50 de zile de călătorie, a ajuns într-o provincie îndepărtată din munții nordului Chinei, unde la început a fost hangița care le citea călătorilor dintr-o carte necunoscută. Apoi a ajuns unul dintre slujitorii favoriți ai mandarinului, pentru ca mai târziu să devină, fără să știe, spioană.

A fost mamă pentru peste 100 de copii și a oprit, cu mâinile goale, revolta dintr-o închisoare. A schimbat viața și credința locuitorilor unui templu tibetan. A slujit într-o colonie de leproși. A vorbit oamenilor de pe trei continente și a luat masa cu regina Angliei. A ajuns acolo unde nicio femeie nu a visat să ajungă în China începutului de secol XX.

Fiecare pas din călătoria ei pe pământ a fost făcut prin prisma iubirii pentru „un Dumnezeu mare”. Și, pentru că L-a iubit pe Dumnezeul ei, i-a iubit și pe oamenii la care a fost trimisă.

Ea este femeia care n-a disperat niciodată. Oricât de fără scăpare părea situația în care se afla, ea avea un singur gând: „Doamne, tot ce faci Tu este perfect!”

Eroina noastră se numește Gladys Aylward, însă poporul căruia și-a dedicat viața a cunoscut-o ca „Femeia cu cartea”. Femeia cu cartea este și titlul biografiei uneia dintre cele mai proeminente figuri din istoria Chinei secolului trecut.

Dacă crezi că după această prezentare știi cine este Gladys Aylword, te asigur că ce ai aflat până acum nu este decât una dintre coperte, între care se ascund peste 400 de pagini pline de bucurii, de lacrimi, de suspans și de răspunsuri la întrebări existențiale.