Cartea Spune-ți adevărul!, scrisă de William Backus și Marie Chapian, psihologi americani, a fost publicată în limba engleză într-o primă ediție în anul 1980 și s-a vândut în peste 750.000 de exemplare, fiind una dintre cele mai bune cărți de psihologie creștină. A fost republicată în alte două ediții, în 1981 și 2000.

William Backus este fondatorul Centrului Creștin pentru Servicii Psihologice și al metodei Terapia Concepțiilor Eronate, metodă cu o eficiență de 95% în ceea ce privește îmbunătățirea stării emoționale și comportamentale a clienților săi.

Marie Chapian, doctor în consiliere psihologică, a predat timp de 20 de ani și a scris peste 30 de cărți, care i-au inspirat pe creștini de-a lungul vieții alături de Dumnezeu, dezvoltând un echilibru psihoemoțional adecvat. De asemenea, a participat la numeroase programe de televiziune și radio, susținând conferințe în diverse zone ale lumii. Acești doi autori au scris împreună și cartea Învață-ți copiii să-și spună adevărul!, o carte la fel de apreciată ca și cea de față.

Scopul cărții Spune-ți adevărul! este să ne ajute să dobândim fericirea pe care ne-o dorim și să devenim acea persoană autentică și echilibrată care ne-am aștepta să fim.

Fericirea este definită drept sentiment continuu de bunăstare față sine, față de ceilalți și față de viață, concept descris de altfel de Domnul Isus Hristos în Matei, capitolul 5, în Predica de pe Munte.

Cartea este gândită să fie un ajutor aplicabil și nemijlocit în relația persoanei cu sinele, cu ceilalți și cu familia. Este structurată în două părți. În prima parte sunt identificate acele credințe, concepții eronate pe care le preluăm de-a lungul existenței în cadrul scenariului nostru de viață, prin tipare de gândire, ducând de fapt la instalarea depresiei, a anxietății, a mâniei, lipsei de autocontrol, urii de sine, fricii de schimbare, relațiilor disfuncționale etc.

Fiecare capitol din prima parte tratează o anumită tulburare prin identificarea acelor gânduri iraționale și concepte eronate care determină apariția emoțiilor disfuncționale și duc la instalarea unor comportamente indezirabile. După identificarea acestor concepte eronate suntem învățați să le combatem, înlocuindu-le cu adevărul – concepte sănătoase descrise cu acuratețe în întreaga Scriptură. Fiecare exemplu de schimbare este însoțit de o serie de studii de caz, care vor reprezenta pârghii în dezvoltarea noastră psihoemoțională.

În a doua parte a cărții este inclus un ghid de studiu pentru a ne scrie propriile gânduri și răspunsuri, modalitate de a ne învăța să ne spunem adevărul învățând să gestionăm frica, îndoiala și minciunile despre sine, prin limbajul nostru interior. Astfel are loc un proces de restructurare a propriei noastre personalități, spre a deveni ceea ce Isus Hristos dorește să devenim – creștini autentici și fericiți, împlinind Cuvântul Său cu acceptare și dăruire.

Vă recomand cu drag această carte.