De când mă știu capabil să înțeleg scrisul, am citit cu regularitate evangheliile. Astăzi, parcă mai mult decât oricând, sunt dornic să aflu noi detalii despre personajul principal al acestora, Isus, iar orice material de calitate face parte din lectura mea recurentă. Așa că, atunci când am descoperit cartea Isus, dincolo de aparențe – publicată în două volume –, m-am lăsat provocat de autorul ei, pastorul Emil Lazăr, care este un fin observator al detaliilor culturale, istorice, narative, lingvistice, contextuale, dar mai ales spirituale care fac diferența dintre obișnuit și profund.

Pentru unii Isus este Profet, Învățător, Salvator, Mesia, chiar Dumnezeu. Pentru alții, un bastard cu origine îndoielnică sau un agitator naiv și visător, fără un proiect politic coerent; ori, chiar mai rău, un dezechilibrat mintal, cu o carismă puternică, înșelând mii de oameni loviți de nedreptățile societății și ale vieții. Fiecare încearcă să Îl zugrăvească pe Isus cât mai aproape de credința și concepția lui, ba chiar în funcție de idealul pe care îl urmărește.

Carismaticii Îl revendică pe Isus ca artizanul miracolelor incredibile. Raționaliștii Îl vor înregimentat în tagma lor. Conservatorii Îl reclamă cu toată puterea. Disidenții vor să-L pună portdrapelul cauzei lor. Pentru ca unii să spună că Isus rămâne produsul ideologiei apocaliptice. Care să fie adevărul?

Citind cele două volume ale cărții Isus, dincolo de aparențe am înțeles că nimeni – niciun curent, nicio biserică, nicio confesiune – nu Îl poate confisca pe Isus.

El rămâne al nostru, al tuturor. El este Acela care, prin atitudinea și vorba Sa, ne reînvață omenia, ne redă demnitatea și ne adună pe toți în aceeași familie.

Așadar, îți lansez provocarea să ieși din tiparul lecturilor uzuale, să vezi dincolo de aparențe și să Îl descoperi pe Isus în profunzimea Lui, să te lași luat la întrebări și scos din zona de confort, să fii gata să gândești și chiar să îți schimbi drumul certitudinilor construite în ani de zile.