Volumul Ce credem despre... : Răspunsuri avizate la întrebări controversate reprezintă o antologie de 20 de texte bref, evident, pe teme teologice. Pe deplin avizate, răspunsurile elaborate de reputați teologi adventiști (Richard M. Davidson, Clifford Goldstein, Kwabena Donkor, Ekkehardt Mueller, Ranko Stefanovic, pentru a menționa numai câțiva) le-au fost solicitate autorilor din dorința de a-l echipa pe credincios cu un instrument intelectual practic, util și concis. Accentele sunt apologetice și vizează zona de dialog și de misiune a credinciosului (adventist) în raport cu alți creștini sau chiar cu necreștini – credincioși sau dimpotrivă.

Pe mine cel puțin, o antologie are, printre altele, darul de a mă stârni în planul ideilor. În plus, este reconfortant să știi că ți se pune pe masă o sinteză a sintezelor pe subiectele abordate. Iată unele dintre acestea:

  • Cât de credibilă este Biblia?
  • De ce cred eu în Dumnezeu?
  • Ce este așa unic la Isus?
  • Există absoluturi morale?
  • Contează ce cred, atâta vreme cât sunt sincer?

Subiectele impun sobrietate, rigoare academică și teologică, dar ritmul este unul sprinten, cartea putând fi parcursă destul de alert.

Ceea ce m-a impresionat cu adevărat este introducerea, aceasta pregătind în mod excepțional terenul pentru cele 20 de articole conținute de volum. Dar cartea merită parcursă până la final. Foarte bine ar fi dacă am putea aprofunda subiectele, recurgând la bibliografia sugerată. Până atunci însă, volumul reprezintă un bun punct de start.