Cum titlul indică, subiectul adus în prim-plan de această carte este căsătoria. Biblic, această instituție instaurată de Însuși Dumnezeu pentru om la creație este pe viață și nu este de probă. Este un act al creației divine, un jurământ și un legământ, și este permanentă – cum afirmă și Isus.

În cadrul căsătoriei, matematica este reinterpretată. Aici unu plus unu nu mai este egal cu doi, ci… tot cu unu. Uniunea – spirituală, fizică, relațională, financiară – din cadrul căsătoriei îi face pe cei doi parteneri să fie una. Soțul și soția aparțin unul altuia, fără a fi însă proprietate reciprocă.

Definiția căsătoriei legitime este „căsătoria dintre un bărbat și o femeie adultă care este oficiată public și care este, prin urmare, validată juridic. Aceasta nu include incestul, poligamia sau alte forme de sexualitate nepermise de Scriptură, ceea ce spune Dumnezeu, Creatorul oamenilor și al tot ceea ce este în jurul nostru.” Altfel spus, o căsătorie este legitimă atâta timp cât respectă prin partenerii ei, conștient sau nu, principiile biblice.

Este foarte interesant surprinsă ideea că Dumnezeu ar fi putut rezolva singurătatea lui Adam printr-o altă ființă de sex masculin sau prin mai multe prezențe feminine. Însă El a creat „o femeie” care să fie „un ajutor potrivit pentru el”. Din declarația lui Dumnezeu rezultă două aspecte importante: cel al monogamiei și cel al heterosexualității. Aspecte confirmate și de Isus.

Deci cât să dureze căsătoria? Răspuns: toată viața. Și pe ce se bazează căsătoria dintre un bărbat și o femeie? Pe dragoste.

Karl Barth nota: „Dragostea nu întreabă, ea oferă răspuns; dragostea nu crede, ea știe; dragostea nu ezită, ea acționează; dragostea nu cade în extaz, ea este gata să-și asume responsabilități; dragostea lasă în urmă orice dacă și orice dar.”

Din carte aflăm și ce spune Scriptura cu privire la căsătoriile mixte sau ce spune Biblia despre divorț și recăsătorire, precum și alte aspecte legate de instituția căsătoriei – atent analizate sub lupa Cuvântului lui Dumnezeu.

Fă-ți timp și pentru citit!