În ea este descoperită o neprihănire pe care o dă Dumnezeu prin credinţă şi care duce la credinţă, după cum este scris: „Cel neprihănit va trăi prin credinţă.”
Romani 1:17
Prin Martin Luther, Dumnezeu a împlinit o mare lucrare pentru reformarea bisericii şi pentru iluminarea lumii. Pe când era student la Universitatea din Erfurt, Luther a descoperit o Biblie în latină – era prima Biblie pe care o vedea.
Din dorinţa de a fi liber de lume şi de păcatele ei, Luther a intrat într-o mănăstire, ca să studieze şi să găsească pacea cu Dumnezeu şi eliberarea de simţământul vinovăţiei – însă toate acestea au fost în zadar. Staupitz, superiorul lui Luther, l-a îndemnat să nu mai privească la el însuşi şi să-şi îndrepte credinţa spre Mântuitorul iertător. Astfel, Luther a descoperit credinţa. La scurt timp a fost chemat să lucreze ca profesor la Universitatea din Wittenberg, unde prelegerile lui îi atrăgeau pe ascultătorii atenţi şi unde i-a fost acordat titlul de doctor în teologie. Nemaifiind un simplu călugăr, el era acum un sol autorizat al Bibliei şi urma să intre într-o confruntare deschisă cu propria biserică. De atunci, lumea nu a mai fost niciodată la fel.
„Opoziţia este reacţia cu care sunt întâmpinaţi cei pe care Dumnezeu îi foloseşte pentru a prezenta adevărurile care au o aplicaţie deosebită pentru vremea lor. Astfel, pentru zilele lui Luther a existat un adevăr prezent – un adevăr de o deosebită importanţă pentru vremea aceea; există însă un adevăr prezent şi pentru biserica de astăzi. Acela care face totul după sfatul voii Sale a găsit cu cale să-i pună pe oameni în diferite situaţii şi să le încredinţeze îndatoriri speciale pentru vremurile în care trăiesc şi pentru condiţiile în care se găsesc. Dacă aceştia vor preţui lumina care le-a fost dată, li se va oferi o înţelegere mai profundă a adevărului. Dar adevărul nu este astăzi mai dorit de majoritatea oamenilor de cum a fost dorit de catolicii care i s-au împotrivit lui Luther. […] Marea luptă dintre adevăr şi rătăcire, dintre Hristos şi Satana, trebuie să crească în intensitate până la încheierea istoriei acestei lumi.” (Tragedia veacurilor, pag. 143, 144)
Dilemele care au tulburat inima lui Luther şi care l-au determinat să cerceteze Biblia ca să găsească răspuns la ele – cum să te împaci cu Dumnezeu şi cum să fii iertat de păcat – reprezintă încă problemele cele mai importante cu care se confruntă fiinţele umane.