Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe după aceea.
Ioan 13:7
Ucenicii au văzut viaţa de slujire neegoistă a lui Hristos timp de peste trei ani, dar nu au învăţat lecţia pe care El dorea ca ei să şi-o însuşească. Cu ocazia ultimei mese de Paşte pe care aveau să o ia împreună cu Învăţătorul lor, ucenicii au observat că Isus era foarte tulburat.
El avea să le spună ucenicilor multe lucruri, care să îi scutească de suferinţa teribilă din zilele următoare, dar ştia că ei nu puteau să îndure ceea ce dorea să le spună. Cu numai puţin timp în urmă, îi auzise certându-se cu privire la cine să fie cel mai mare în Împărăţia Sa. Acum, fiindcă nu venise niciun servitor care să le spele picioarele pline de praf, lupta dintre ei a reapărut. Mândria îi împiedica să se aşeze în locul slujitorului, de aceea stăteau tăcuţi şi pretindeau că nu lipsea nimic.
Fără să spună niciun cuvânt, Isus a luat un prosop şi un lighean cu apă. Mustrarea nerostită era evidentă. Mai ales Iuda a priceput lecţia. El nu voia să se umilească, dar totodată L-a dispreţuit pe Isus pentru că S-a umilit. Acum era convins că nu avea nimic de câştigat dacă Îl urma pe Isus.
Ucenicii nu aveau nevoie doar de picioare curate; ei trebuiau să fie curăţaţi de înstrăinare, de invidie şi de mândria din inima lor. Cu atitudinea aceasta, niciunul dintre ei nu era pregătit să intre în părtăşia Paştelui cu Isus şi unii cu alţii. Nici noi nu suntem pregătiţi să primim simbolurile Cinei Domnului dacă mândria şi invidia rămân în inima noastră.
„În om există tendinţa să se respecte pe sine mai mult decât pe fratele lui, să lucreze pentru sine, să caute locul cel mai înalt; deseori, aceasta are ca rezultat suspiciune şi amărăciune. Ritualul care precede Cina Domnului are ca scop să îndepărteze neînţelegerile acestea, să-l scoată pe om din egoismul lui, să-l coboare de pe picioroangele înălţării de sine, să-l aducă la umilinţa inimii, care îl va face să-l slujească pe fratele său.” (Hristos, Lumina lumii, pag. 650)
Dintre toate păcatele, mândria este cel mai greu de conştientizat şi cel mai greu de eradicat din viaţa noastră.