Dar Urie s-a culcat la poarta casei împărătești, cu toți slujitorii stăpânului său, și nu s-a coborât acasă la el.
2 Samuel 11:9

Urie Hititul nu era, prin naștere, un membru al poporului ales și totuși a reușit performanța de a se ridica din punct de vedere moral deasupra tuturor contemporanilor săi (inclusiv deasupra stăpânului său), deasupra multor generațiide oameni consacrați, poate chiar deasupra generației noastre.

Există un secret al acestei deveniri? Care este procesul nașterii unui asemenea caracter? Moștenirea genetică nu îi era favorabilă. Urie provenea dintr-o categorie de oameni care ieșiseră de sub scutul protecției divine din cauza decadenței morale și, ca urmare, trebuia să fie exterminat. Dar Dumnezeu nu tratează oamenii la grămadă. Atunci când cineva dintre condamnații Săi se întoarce, El onorează pocăința, transformând blestemul în binecuvântare. Căutării serioase a lui Urie după adevăr și neprihănire Dumnezeu i-a răspuns într-un mod admirabil, ceea ce a făcut ca dedicarea sa să fie remarcată curând, fapt ce i-a deschis calea devenirii sociale, morale și profesionale.

Nu este de mirare că locuința sa era în apropierea locuinței regale. Nivelul său de competență era atât de vizibil încât diferența sa etnică a putut fi trecută ușor cu vederea. Una dintre cele mai valoroase trăsături de caracter a fost abnegația sa. Orice familist aflat în situația lui Urie ar fi folosit ocazia pentru a-și vizita familia, chiar și numai pentru o noapte. Dar Urie nu era un oarecare. Prioritățile acestui om de arme nu erau propriile sale interese, afecțiuni sau nevoi, ci misiunea asumată în mod voit și responsabil. Pentru realizarea misiunii personale, Urie a dat dovadă de abnegație.

Avem toate motivele să credem că acest bărbat de o noblețe și tărie de caracter absolut exemplară să fie chemat la răsplata celor drepți. Urie va avea o serie de dileme foarte serioase, dar nu-i va părea rău niciodată, în eternitate, pentru abnegația de care a dat dovadă în misiunea la care s-a angajat.

Doamne, mă gândesc serios la abnegația lui Urie Hititul și aș vrea să Te bucuri și de ceea ce poate face puterea Ta și în viața mea. Amin!