Omul se uită la ceea ce izbește ochii, dar Domnul Se uită la inimă.
1 Samuel 16:7

Oamenii ne judecă după cum ne îmbrăcăm, după accent, după comportament și chiar după expresia feței. Uneori se întâmplă să aibă dreptate, dar nu întotdeauna. Există multe momente în care suntem judecați pe nedrept. Așa a fost cazul meu.

Într-o zi, lucram fericită și energică în curtea mea la un mare proiect de amenajare a teritoriului, folosind sapa și grebla. Dintr-odată, un camion a oprit și, în timp ce șoferul m-a salutat cu politețe, însoțitorul său a zâmbit.

– Este un loc frumos. Sunteți îngrijitoarea?

– Nu, i-am răspuns. Eu sunt proprietăreasa.

Să fi fost din cauză că purtam haine de lucru sau tenul meu era motivul pentru care mă percepeau ca fiind îngrijitoarea? După ce am schimbat câteva cuvinte plăcute, au plecat.

Cred că și setările pot contribui la formarea percepțiilor. În timp ce stăteam liniștită în biblioteca Universității Valley View din Ghana, am fost copleșită de amintiri nostalgice ale zilelor mele de tânără studentă în Caraibe. Înainte de încheierea sesiunii mele de bibliotecă, unul dintre asistenții de bibliotecă a venit la mine și m-a întrebat dacă sunt profesor invitat. Aceeași întrebare mi-a fost adresată și atunci când, mai târziu, m-am alăturat unei sesiuni interactive a tinerilor studenți. Aceștia fuseseră rugați să își împărtășească opiniile cu privire la ceea ce ar putea face Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pentru a răspândi mai eficient mesajul despre sănătate.

Toate acestea mă fac să mă gândesc: cum ne percep oamenii atunci când ne întâlnesc pe străzile vieții? Îl văd ei pe Isus Hristos reflectat în noi? Sau vorbirea noastră, îmbrăcămintea și modul în care ne exprimăm, gusturile seamănă atât de mult cu lumea, încât ei nu văd nicio diferență între felul lor de a fi și al nostru? Cum ne percep cu adevărat colegii, prietenii și vecinii pe dumneavoastră și pe mine?

Omul se poate uita la aspectul exterior și ne poate judeca, dar Dumnezeu ne vede inima. Fie ca inimile noastre să reflecte mai mult frumusețea Sa cu fiecare zi care trece!