Am constatat, cu o oarecare surprindere, că întrebările biblice nu așteaptă neapărat un răspuns, ci mai degrabă o necesară introspecție determinată atât de conținutul mesajului, cât și de contextul în care acesta a fost transmis.

Dumnezeu ne întreabă direct, în particular sau la modul general, oamenii se întreabă între ei sau Îl interoghează pe Dumnezeu și chiar diavolul își ascunde intențiile perfide sub masca unei întrebări. Existența însăși pare a fi o continuă chestionare despre rolul și rostul nostru în această lume, despre lecțiile trecutului și speranțele pentru viitor.

Înclin să cred că, împreună cu lirica de înaltă ținută, alături de narațiunile captivante sau discursurile filozofice profunde, întrebările Scripturii constituie un model specific de revelație, adresat deopotrivă celor cu spirit cartezian, ca și adepților demersului speculativ.

Cartea însăși s-a construit într-o vreme de multe și serioase întrebări, în plină pandemie, mai precis într-o perioadă de carantină, și este un exemplu remarcabil al modului minunat în care lucrează Dumnezeu, transformând momentele de neliniște și disconfort în potențial și energii creatoare.

Desigur că meditațiile incluse în carte au un caracter personal evident și asta poate fi remarcat de la alegerea întrebărilor până la dezvoltarea temelor propuse spre meditație. Deci, din punctul meu de vedere doar, găsesc că cea mai tulburătoare întrebare este: „Nu cumva sunt eu?” – o dilemă care mă poate opri la porțile veșniciei. Iar cel mai mângâietor mesaj vine din întrebarea: „Unde ești?”, cu siguranța că, în orice circumstanțe m-aș afla, voi rămâne obiectul preferat al preocupării divine mântuitoare.

Reacțiile favorabile, de interes și apreciere, ale celor care au cunoscut unele dintre aceste meditații, fie din expunerile publice, fie din articolele publicate în diferite reviste, m-au determinat să adaug altele noi și să le adun într-un volum destinat publicului larg, mai precis acelora care nu se sfiesc să deschidă Biblia pentru a primi înțelepciune.

Așadar, pornind de la Scriptură și trimițând la Scriptură, cartea nu-și propune să creioneze răspunsuri, ci să stimuleze noi căutări, metamorfozând bucuria lecturii într-un proces de cercetare mult mai aducător de satisfacții.