Împărăţia cerurilor se mai aseamănă cu o comoară ascunsă într-o ţarină. Omul care o găseşte, o ascunde; şi, de bucuria ei, se duce şi vinde tot ce are şi cumpără ţarina aceea.
Matei 13:44
Țarina în care se află comoara reprezintă Sfânta Scriptură. Iar comoara este Evanghelia. Mulţi oameni deţin informaţiile Bibliei, dar nu înţeleg Evanghelia.
Dumnezeu nu ascunde adevărul Său de privirea oamenilor. Ei singuri îl pun în umbră din cauza modului în care acţionează. Hristos le-a oferit evreilor numeroase dovezi că El este Mesia, dar cei mai mulţi au refuzat să Îl primească, fiindcă pentru aceasta aveau nevoie de o anumită schimbare în viaţa lor. Ei au respins comoara Evangheliei – cel mai mare dar pe care putea Dumnezeu să-L ofere.
Teoriile şi speculaţiile omeneşti nu vor conduce niciodată la înţelegerea Cuvântului lui Dumnezeu. Cei care presupun că înţeleg filozofia consideră că explicaţiile lor sunt necesare pentru descoperirea comorilor cunoaşterii şi pentru împiedicarea intrării ereziilor în biserică. Însă tocmai aceste explicaţii au introdus teorii false şi erezii. Oamenii s-au străduit din răsputeri să explice anumite pasaje din Biblie pe care le considerau complicate, însă prea adesea eforturile lor nu au făcut altceva decât să creeze confuzie, nu să clarifice.
Este nevoie de credinţă – luminată de raţiune şi controlată de o inimă capabilă să discearnă lucrurile – pentru a recunoaşte şi a aprecia comoara cerească. Această credinţă nu poate fi despărţită de pocăinţă şi de transformarea caracterului. A avea credinţă înseamnă a găsi şi a accepta comoara Evangheliei, cu toate obligaţiile pe care le presupune. Fără ochiul credinţei, noi nu putem „vedea” comoara Evangheliei.
„Dacă ar fi ascultători, oamenii ar înţelege planul guvernării lui Dumnezeu. […] Fiinţele omeneşti ar fi întru totul diferite de ceea ce sunt acum, deoarece explorarea comorilor adevărului le înnobilează. Taina mântuirii, întruparea Domnului Hristos şi jertfa Sa ispăşitoare nu ar fi doar nişte idei vagi în mintea noastră, aşa cum sunt în prezent. Nu numai că am înţelege mai bine aceste subiecte, dar le-am preţui mai mult.” (Parabolele Domnului Hristos, pag. 114)
Comoara Evangheliei se află la dispoziţia tuturor celor care sunt dispuşi să facă orice sacrificiu pentru a intra în posesia ei. Pentru aceasta este nevoie de predarea completă a eului.