Orice zeciuială din pământ, fie din roadele pământului, fie din rodul pomilor, este a Domnului; este un lucru închinat Domnului.
Levitic 27:30

Sistemul zecimii nu provine de la evrei. Din cele mai vechi timpuri, Domnul a cerut să-I fie dată zecimea – a zecea parte – şi acest lucru a fost recunoscut şi împlinit de cei care şi-au manifestat recunoştinţa faţă de generozitatea şi grija Sa. Sistemul zecimii şi al darurilor a fost creat cu intenţia de a întipări în minte un adevăr măreţ, acela că Dumnezeu este sursa tuturor binecuvântărilor de care avem parte în viaţă.

În Israelul din vechime, zecimea trebuia folosită în mod exclusiv pentru susţinerea leviţilor. Pe lângă zecime, şi jertfele trebuiau folosite pentru întreţinerea sanctuarului. Contribuţiile cerute evreilor în scop religios sau caritabil se ridicau la un sfert din venitul lor. Însă respectarea cu credincioşie a acestor reguli referitoare la zecimi şi daruri era una dintre condiţiile prosperităţii lor.

Cei care au urmat cu conştiinciozitate porunca lui Dumnezeu în pri­vinţa darurilor şi a zecimilor au descoperit în făgăduinţa din Maleahi un adevăr practic: „Şi voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta) şi nu vă va nimici roadele pământului.” (Maleahi 3,11)

Principiul explicat de Domnul Hristos este acela că darurile pe care I le aducem lui Dumnezeu trebuie să fie pe măsura luminii şi privilegiilor de care ne bucurăm. Suntem ispravnici ai lui Dumnezeu. El le va încredinţa lucruri mai mari celor care se dovedesc credincioşi în lucrul încredinţat lor. „Voi cinsti pe cine Mă cinsteşte.” (1 Samuel 2,30)

„Pe măsură ce lucrarea de evanghelizare se întinde, se vor cere pentru întreţinerea ei mai multe mijloace decât înainte; şi aceasta face ca legea zecimilor şi a darurilor să fie acum o şi mai urgentă necesitate decât era în economia ebraică. Dacă poporul ar sprijini lucrarea lui Dumnezeu cu daruri de bunăvoie tot mai bogate, în loc să se recurgă la mijloace nesfinte şi necreştine pentru a umple vistieria, Dumnezeu ar fi onorat prin aceasta şi s-ar câştiga şi mai multe suflete pentru Hristos.” (Patriarhi şi profeţi, pag. 529)

De ce dăm zecime: ca să-L impresionăm pe Dumnezeu sau ca să Îl onorăm? Dumnezeu vrea să avem încredere în El, aşa cum are încredere un copil în părintele lui.