Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Și poruncile Lui nu sunt grele.
1 Ioan 5:3

Despre păzirea poruncilor se pot spune multe lucruri și pro, și contra. Pasajul pe care l-am citat mai sus nu este singurul despre această discuție foarte controversată în creștinism de-a lungul timpului. Unii susțin că porunca este răstignită, alții spun că Legea a fost abrogată, ceilalțisunt de părere că poruncile fac diferența între ascultare și neascultare sau că sigilarea are în vedere respectarea publică a Legii lui Dumnezeu și multe altele.

Motivul principal pentru rezistența față de valabilitatea permanentă a Decalogului este imposibilitatea practică de a împlini ad litteram preceptele divine. De aceea apostolul iubirii vine cu soluția din textul de mai sus. Dragostea lui Dumnezeu rezolvă lucrurile. Numai că antinomianiștiiau o problemă aici. Expresia„păzirea poruncilor” le declanșează o reacție involuntară de rezistență și împotrivire. Ei nu mai pot citi mai departe. Păcat. Pierderea este imensă și aproape irecuperabilă.

Unul dintre neologismele din ultima vreme este „facilitator”. Termenul se referă la cineva sau ceva care facilitează, care face un lucru greu și dificil să fie mai ușor de acceptat și de făcut. Dragostea de Dumnezeu este un asemenea facilitator. Dacă Îl iubim pe Dumnezeu cu adevărat, nu este greu să facem ce ne poruncește El. Atunci nu mai este nicio discuție dacă Legea mai este sau nu mai este valabilă. Iubirea de Dumnezeu transformă sufletul în așa manieră încât poruncile lui Dumnezeu devin plăcute și familiare, iar păzirea lor, un lucru natural și de la sine înțeles. Mai rămâne o întrebare: Cum să promovăm dragostea de Dumnezeu? Aici este locul să spunem ceva despre studiu, rugăciune și celelalte discipline spirituale. Pe măsură ce ne luăm timp pentru Dumnezeu și Îl cunoaștem mai bine, Îl iubim tot mai mult și ne devine tot mai familiar până când ne aparținem reciproc. Aceasta este deja iubirea.

 Doamne, acesta este un timp pe care vreau să îl petrec cu Tine pentru ca voia Ta, caracterul tău și dragostea Ta să mi se imprime în suflet. Amin!