Eu mă culc şi adorm în pace, căci numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea.
Psalmul 4:8

Într-o noapte, în timpul Primului Război Mondial, un pilot francez a fost trimis în misiune, trebuind să zboare la o înălţime de 4200 m, să oprească motorul şi să alunece în linişte în liniile duşmane. Pe când plutea liniştit pe cer, în lumina plină a lunii, cam la 3000 m înălţime, el s-a trezit înconjurat de ceea ce părea să fie un stol de păsări nemişcate, care nu arătau nici un fel de reacţii vizibile. Pe vremea aceea, pilotul stătea într-o carcasă deschisă, aşa că a putut să observe păsările, colorate în negru, în contrast cu norii albi de dedesubt. Avionul a lovit două dintre ele, dintre care una a fost găsită în interiorul aparatului, mai târziu. Era o drepnea.

Un ornitolog numit Weitnauer a fost intrigat de poveste şi a tras concluzia că drepnele dormeau. Dar cum putea o pasăre să doarmă zburând? În 1951, Weitnauer a angajat un pilot să verifice această teorie potrivit căreia drepnele pot dormi în timpul zborului.

Într-o seară de vară, doi oameni au decolat şi au început să caute păsările. Au găsit câteva la 800 m şi mai multe la 1500 m. Erau cam 100 de păsări, în total, alunecând în cercuri, pe tăcute, fără să mişte din aripi, pe cerul nopţii: Toate păsările observate erau într-un curent ascendent de aer, care avea o temperatură de 22 de grade Celsius. Acest lucru susţinea o altă teorie a lui Weitnauer:că drepnele, ca şi planoarele cu care zboară oamenii, sunt susţinute de aerul cald ascendent.

Devreme, în dimineaţa următoare, înainte ca drepnele care rămăseseră în cuiburi să se trezească, Weitnauer şi pilotul s-au urcat din nou în avion şi, la ora 4:37, au văzut păsările coborând din locul lor de repaus de pe cer.

Somnul este o experienţă ciudată, în care cel care doarme este nepregătit pentru o urgenţă. Dar Dumnezeu a asigurat conservarea întregii Sale creaţiuni, prin odihnă - păsările în aer sau în cuiburi şi fiecare dintre animale în felul lor. Şi noi, încrezându-ne în El, putem „să ne culcăm şi să adormim în pace”.