Cobor grăbit scările spre metrou și un mic afiș, lipit pe unul dintre pereții gri, îmi atrage privirea: „Mai bine mort decât comunist.” Acest mesaj mă duce cu gândul la o carte citită recent, al cărei titlu transmite aceeași rezistență împotriva opresiunii și atacului asupra libertății de conștiință: N-am spus Heil Hitler!.
Viața fericită și împlinită a lui Pawel Cieslar este zdruncinată din temelii din cauza unei ideologii cu alt nume, dar cu același caracter nociv și dizgrațios – nazismul. Cartea surprinde viața familiei Cieslar în mijlocul acestui uragan de ură revărsată din toate direcțiile, dar mai ales descrie gândurile și sentimentele unui tânăr a cărui mamă este lovită cu brutalitate de către un ofițer SS, al cărui frate este luat în război, dar și a cărui viață este pusă în pericol de nenumărate ori. În fiecare capitol vei găsi situații-limită, de la agonie la extaz, care rivalizează cu acțiunea unui roman de aventură.
Însă ce m-a fascinat cel mai mult este multitudinea de întrebări pe care le ridică diversele situații:
Este minciuna un mijloc de a scăpa viața cuiva?
Oare dorința după dreptate este doar o mascată dorință după răzbunare?
Abandonarea unui copil în mijlocul unui viscol năprasnic este o metodă de pedeapsă pentru un comportament greșit?
Iertarea are limite?
Iubirea înseamnă să parcurgi același drum, înainte și înapoi, de zeci de ori într-o singură noapte?
Acestea sunt doar câteva din întrebările care sper să te provoace să dai curs imaginației, trăind alături de Pawel unele dintre cele mai controversate experiențe prin care poate să treacă un tânăr.
Citește cartea N-am spus Heil Hitler! unind trecutul, prezentul și viitorul și vei descoperi răspunsuri la multe întrebări esențiale. Mult succes!