Conform unui studiu publicat de Eurostat, speranța de viață a românilor în 2020 era cu 14 ani sub media europeană (Economedia.ro, 14 iunie 2022).
Dacă vrei să faci ceva în privința aceasta, dacă vrei să trăiești mai mult, mai bine și mai frumos, cu siguranță trebuie să fii atent cum te raportezi la factorii de sănătate. Dintre aceștia, principalii doi sunt alimentația și mișcarea. Sau mișcarea și alimentația. Ocolind disputele recente privind ierarhizarea lor și neminimalizând deloc rolul foarte important al mișcării, cartea pe care o ai în mână este o pledoarie concretă, practică pentru alegeri alimentare cât mai benefice sănătății.
Da, cartea Rețete vegane delicioase practicate la Centrul de Sănătate Podiș este o invitație delicată la alimentația vegetariană, sau cât mai vegetariană, cu promisiunea că poți mânca sănătos, dar și gustos. Personal, savurez de peste 14 ani mâncarea pregătită în bucătăria Centrului de Sănătate Podiș. Iată câteva argumente în favoarea cărții:
- Alegerile alimentare corecte reprezintă cea mai scurtă cale spre sănătate sau păstrarea sănătății. Cartea de față este un vot în plus, dacă mai era nevoie, în favoarea somației lui Hipocrate: „Fie ca hrana să-ți fie medicament, și medicamentul, hrană!” Astăzi, o mulțime de specialiști și de adepți ai alimentației vegetariene vin cu dovezi concludente în sprijinul acestei alegeri. În SUA este în desfășurare un studiu demarat în 2002 pe un grup de peste 96.000 de persoane vegetariene din SUA și Canada. Subvenționat de statul american și coordonat de Universitatea Loma Linda, studiul ne convinge deja prin argumente solide că vegetarianismul are un potenţial substanţial de protecţie împotriva obezităţii, a diabetului de tip 2, a dereglărilor metabolice, a bolilor stilului de viață în general.
- A mânca sănătos este mai economic. Nu doar pentru că a fi bolnav este mai costisitor decât a fi sănătos. De fapt, de multe ori, alimentația sănătoasă pare costisitoare economic, fapt de nedorit, mai ales într-o perioadă de criză ca cele pe care le traversăm mereu. Și această impresie poate fi confirmată, dintr-o anumită perspectivă. De exemplu, prețul unui litru de lapte obișnuit și al unui litru de lapte vegetal. Dar, dacă nu-mi permit un litru de băutură vegetală de susan sau de arahide, am posibilitatea să-l fac acasă, în foarte puține minute, să coste surprinzător de puțin și să fie incomparabil mai bun. Cartea de față este un demers valoros în această privință.
- Alegerile bune în privința alimentației reprezintă o responsabilitate morală. Dacă alimentația influențează sănătatea trupului, iar sănătatea trupului influențează mintea și implicit spiritualitatea, atunci problema devine serioasă. Apostolul Pavel este elocvent în această privință: „Nu ştiţi că voi sunteţi Templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi? Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu, căci Templul lui Dumnezeu este sfânt, şi aşa sunteţi voi” (1 Corinteni 3:16,17).
Pentru împlinirea dorinței de a trăi sănătos, economic și moral, cartea aceasta este un ajutor prețios.
Mulțumiri Paulei și echipei de la bucătărie; nutriționistei Centrului de Sănătate Podiș, Laura Tănase; echipei de medici și întregului colectiv; tuturor celor care într-un fel sau altul au facilitat apariția acestei cărți și în special Celui în care avem viața, mișcarea și ființa (Faptele 17:28)!