Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău.
Ioan 17:15

Dacă cineva ţi-ar spune că peştii nu se udă, ce i-ai răspunde? I-ai putea spune că, normal, peştele e ud! Dar de fapt, ar avea dreptate, pentru că deşi peştii trăiesc în apă, ei au un înveliş special care îi păstrează uscați. Pielea şi solzii lor sunt acoperiţi cu un înveliş de mucus care, prac­tic, formează un scut între peşte şi apă. Aşa că peştii sunt, de fapt, la fel de uscaţi cum suntem noi când purtăm haine de ploaie ca să nu ne udăm.

De fapt, sunt mai uscaţi decât suntem noi când înotăm. Ei sunt mai uscaţi decât păsările care se scufundă în apă, şi care trebuie mereu să-şi aranjeze penele pentru a nu se supraîncărca cu apă. Dar când ştii că peştii îşi petrec toată viaţa în apă, este dificil să crezi că corpurile lor sunt întotdeauna uscate.

Pe lângă faptul că menţine corpul unui peşte uscat, mucusul care îl acoperă îl păstrează curat. Un peşte nu se poate ciuguli ca o pasăre sau linge, ca un mamifer, aşa că are nevoie de un proces de curățare din interior. Fără mucus, peştii ar fi gazdele unui număr mare de paraziţi, cum ar fi puii de midii sau scoici. Şi, cu mii din aceste creaturi prinse de corpul său, peştele ar muri curând.

Mucusul permite, de asemenea, corpului să se mişte mai eficient prin apă. Fără acest înveliş, nici cei mai bine construiţi peşti n-ar putea elimina fricţiunea care ar încetini viteza lor de înotare.

Putem să ne gândim la protecţia cu mucus a peştelui în legătură cu textul din dimineaţa aceasta? Peştele se mişcă în lumea lui prin apă, părând expus la tot ceea ce este în apă, dar nu este aşa. El are un înveliş care ţine la distanţă potenţialii inamici. Dacă învelişul ar fi cumva îndepărtat de la peşte, el ar fi dintr-o dată expus tuturor acestor duşmani. La fel este şi pe plan spiritual, copilul lui Dumnezeu pare să fie în lume şi expus ei. Dar, de fapt, el este protejat de duşmani de un înveliş al lui Dumnezeu.