În cele din urmă, toți să fiți plini de armonie, înțelegători, cu dragoste de frați, plini de compasiune, smeriți.
1 Petru 3:8, NTR

„Ați avut un Crăciun bun”, l-am întrebat pe ospătarului restaurantului nostru preferat, la începutul lui ianuarie. Ezitând, el a răspuns: „Da, a fost în regulă.” L-am întrebat dacă toate sunt bune. Atunci, el ne-a povestit că trecuse un an de când își pierduse fratele mai mic. A început să plângă. Am petrecut câteva minute în care ne-am apropiat de sufletul lui. După câteva zile, ne-am întâlnit cu alte persoane care treceau prin momente grele.

Este important să îi saluți pe oameni oriunde te-ai afla și să-i întrebi ce mai fac. De ce? Pentru că, procedând astfel, putem să schimbăm viața cuiva. Eu mă rog zilnic să pot fi o binecuvântare pentru alții. Uneori, doar un zâmbet, un salut, o îmbrățișare pot să conteze mult. Ceea ce am descoperit este că atunci când sunt tristă și alții mă întreabă cum sunt, acest lucru mă face să mă simt mai bine.

În urmă cu câțiva ani, sora mea a avut o experiență împreună cu un bărbat cu care își dăduse întâlnire în acea seară. Se hotărâseră să se plimbe în jurul lacului, în orașul lor natal. Între timp, se înserase. Aveau cu ei o lanternă, dar nu au aprins-o. Curând, s-au aflat într-un întuneric total, simțind că parcă cineva era în preajmă. Au strigat, întrebând dacă e cineva acolo. A răspuns în cele din urmă un bărbat, și au început un dialog. Două ore au stat de vorbă cu el. În cele din urmă au început să se miște din locul în care se aflau. Când au ajuns la parcarea iluminată din apropiere, omul le-a arătat o armă. „Mă hotărâsem să mă sinucid”, le-a spus el, „dar interesul vostru de a vorbi cu mine mi-a salvat viața.”

Nu știm niciodată prin ce trec semenii noștri. Uneori, interpretăm greșit comportamentul arțăgos al unei persoane ca indicând faptul că aceasta este rea sau nepăsătoare, ca apoi să aflăm că trece printr-o situație foarte grea. Uneori, în Sabat, afișăm un zâmbet larg, cu toate că poate chiar noi trecem printr-o perioadă dificilă. Atunci este foarte important să vorbim cu cineva și să cerem ajutor.

Dumnezeu este mereu cu noi. El vrea să-i tratăm pe oameni cu bunătate. De aceea, atunci când lucrăm pentru Dumnezeu, să punem în practică regula de aur: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel, căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii” (Matei 7:12).