Solistul trupei The Pancakes se uita în jos la ei din toate afișele care acopereau pereții dormitorului lui Kurt.

– Are cântece despre rugăciune și altele, i-a spus Kurt fratelui său mai mare, Jeff. Trebuie să fie creștin.

Jeff își dădu ochii peste cap.

– Sigur, Kurt. Face spume la gură pentru că este un urmaș înverșunat al lui Isus. Și tot de aia l-au prins drogat la volan luna trecută.

– Aia e doar o stratagemă, i-a explicat Kurt. Nimeni nu l-ar asculta dacă nu s-ar comporta astfel. În plus – nu ar trebui să judecăm.

– Nu trebuie să îi condamnăm pe oameni, l-a corectat Jeff. Nu crezi însă că ar trebui să putem face diferența între cine este și cine nu este creștin?

Citește Efeseni 2:1-5

Cum îți dai seama cine este creștin și cine nu este?

Dacă un tip mort ar fi proptit într-un fotoliu cu un ziar în mână și o pereche de papuci în picioare, s-ar putea să îți fie greu să îți dai seama din celălalt capăt al camerei dacă este într-adevăr mort sau doar se relaxează. Dar, cu cât te apropii mai mult, cu atât mai mult observi – o suflare sau o ciupitură îți spun multe. Alteori este nevoie să verifici pulsul sau să cauți unde cerebrale. Și sunt câteva cazuri – de obicei când vine vorba de victimele unor accidente tragice – când numai Dumnezeu poate face diferența dintre viață și moarte.

De obicei nu este nevoie de medicul legist pentru a face diferența dintre un om mort și unul viu și nu trebuie să fii pastor ca să recunoști un creștin atunci când îl vezi. A fi creștin nu înseamnă doar a merge la biserică sau a fi drăguț ori a avea o vorbire religioasă. Înseamnă a avea viața nouă oferită de Dumnezeu.

Fără Dumnezeu, partea din tine care vrea să se împrietenească cu Dumnezeu este moartă. Chiar dacă arăți bine, aranjat pe exterior, interiorul tău este mort din cauza neascultării – ai făcut ce ai vrut, nu ceea ce a vrut Dumnezeu. Dar când devii creștin, Dumnezeu te iartă întru totul. Te face prietenul Lui și îți repornește inima. Începi să Îl urmezi pe Cel care te-a salvat.

Uneori, când o persoană se naște din nou (Ioan 3:1-16), nu vezi prea multă viață din prima, nu vezi prietenia cu Dumnezeu care se formează în interior. Dar nu durează mult până când viața dată de Dumnezeu începe să se vadă în exterior, în modul în care îi afectează atitudinea și acțiunile.

Recunoști un creștin după noua viață pe care o trăiește. O viață care crește. O viață care se face cunoscută.

Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare [...], ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos.
Efeseni 2:4,5