Știai că „la nivel mondial aproximativ trei sute de milioane de copii sunt victime ale violenței, exploatării și abuzului, copii forțați la muncă, infracțiune și prostituție? (...) Estimările recente indică un număr de o sută patruzeci de milioane de orfani la nivel mondial” (W.G. Johnsson, Norma, p. 10).
Atât de mulți copii singuri, părăsiți, chinuiți… Unii dintre ei victime ale nepăsării, egoismului și lipsei de dragoste din partea propriilor părinți, alții victime ale bolilor și ale dezastrelor naturale, care le-au răpit părinții. Și cine știe câți orfani va mai lăsa în urmă și acest război absurd, cumplit?! Poate că ai văzut și tu un astfel de copil. Poate că te-ai oprit să îl ajuți sau poate că nu...
Norma: Dincolo de lacrimile lor este o carte care ne arată ce poate face o persoană pentru a veni în ajutorul unor copii defavorizați, vulnerabili și uitați. Așa cum ne anunță autorul William G. Johnsson încă din titlu, Norma Nashed e cineva care s-a oprit să vadă – dincolo de lacrimile orfanilor, dincolo de efecte – cauza din spatele acestora. Și nu doar s-a oprit, ci a și muncit fără încetare ca să-i ducă pe copii, dincolo de lacrimile lor, către o viață nouă, mai bună, mai frumoasă și mai ușoară. Din carte aflăm că Norma a ajutat peste 17 mii de astfel de copii nevoiași, din 18 țări.
În cele 16 capitole ale cărții, autorul descrie pașii prin care Dumnezeu a purtat-o, a înălțat-o și a smerit-o, a binecuvântat-o și a șlefuit-o ca să devină o apărătoare puternică și neobosită a orfanilor.
Norma: Dincolo de lacrimile lor este una dintre acele cărți care merită citită deoarece ne inspiră rezistența, curajul, perseverența, compasiunea și dragostea Normei.
Ea ne determină să ne gândim la modul în care putem contribui și noi cu resursele noastre, cu calitățile, cunoștințele și pasiunile noastre, cu tot ce avem și suntem, în mijlocul atâtor nevoi din lumea contemporană.
Augustin spunea: „Cum arată dragostea? Are mâini care îi ajută pe alții, are picioare care se grăbesc spre cei săraci și în nevoie. Are ochi care văd suferința și lipsa. Are urechi care ascultă oftatul și durerea oamenilor. Așa arată dragostea!”